Δυστοκία στην εφαρμογή της γενικής ανακοστολόγησης έχει προκαλέσει η ισχύουσα νομοθεσία για την τιμολόγηση των φαρμάκων, αφού οι στρεβλώσεις που έχει φέρει, οδηγεί τις μειώσεις των τιμών σε ένα αλαλούμ.

Η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή και συζήτησε τις νέες τιμές που πρότεινε ο ΕΟΦ για το σύνολο των περίπου 8.000 σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, όμως διαπιστώθηκαν μια σειρά προβλημάτων, τεχνικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να γίνει ακρόαση και στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών που αντιμετώπισαν πρόβλημα τιμολόγησης, παρότι η τελευταία διαδικασία δεν το προβλέπει.

Τα προβλήματα ήταν μεμονωμένα αυτή τη φορά και δεν υπήρξαν ομαδοποιήσεις συναφών δυσλειτουργιών, όμως το σύνολο των θεμάτων επέστρεψε στον ΕΟΦ για εκ νέου επεξεργασία.

Πέραν των παραπάνω μεμονωμένων θεμάτων όμως, παράγοντες της αγοράς καταμέτρησαν 214 ιδιοσκευάσματα, γενόσημα, τα οποία με το τρέχον σύστημα τιμολόγησης οδηγήθηκαν σε υψηλότερες τιμές από το πρωτότυπο σκεύασμα αναφοράς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τώρα η εκκρεμότητα να πρέπει οι εταιρίες παραγωγής να ζητήσουν εθελοντικές μειώσεις! Και βέβαια, το σύνολο των σκευασμάτων αυτών, κοστίζουν πλέον κάτω από 3 ευρώ.
Οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι οι στρεβλώσεις στην τιμολόγηση έχουν φθάσει πλέον σε τέτοιο σημείο, που "το σύστημα δεν δουλεύει"...

Ήδη χθες το υπουργείο Υγείας εξέδωσε διορθωτικό δελτίο τιμών με εθελοντικές μειώσεις τιμών σε 8 σκευάσματα, των οποίων οι κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας είχαν ήδη προλάβει να καταθέσουν τα σχετικά αιτήματα στο υπουργείο Υγείας. (Το συμπληρωματικό δελτίο επισυνάπτεται εδώ).

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς από την πλευρά των φαρμακοποιών, με τις αρχικές μειώσεις τιμών, επιχειρείται μια εξοικονόμηση της τάξης του 10%, ποσοστό όμως που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, κατ΄ αρχήν γιατί η εξοικονόμηση προέρχεται από τις τιμές αποζημίωσης και όχι από τις λιανικές τιμές των φαρμάκων. Όμως πολύ περισσότερο, η εξοικονόμηση παραμένει άγνωστη αφού στην πορεία και σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που παρατηρούνται, η υποκατάσταση από τα φθηνότερα στα ακριβότερα φάρμακα, αλλάζει το μείγμα των συνταγογραφουμένων φαρμάκων, εξανεμίζοντας τις προσδοκώμενες εξοικονομήσεις.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της σύσκεψης, στελέχη της Επιτροπής Τιμών συζήτησαν την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να καταργήσει την λειτουργία της επιτροπής με σκοπό να ενοποιήσει τις διαδικασίες τιμολόγησης και να παραχωρήσει την πλήρη αρμοδιότητα στον ΕΟΦ. Στην κατεύθυνση αυτή, εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια νέα επιτροπή Τιμών, η οποία θα λειτουργεί η υπό την εποπτεία του Οργανισμού, και ότι σε αυτήν θα μετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι που σήμερα απαρτίζουν την επιτροπή που υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας.

Τα ίδια στελέχη επεσήμαιναν ότι το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης της επιτροπής Τιμών, ενόψει λειτουργίας της Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας και της νέας Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, θα ήταν ακραία επιλογή, ιδιαίτερα συγκεντρωτική που θα ενίσχυε σε εξαιρετικό βαθμό την ισχύ του ΕΟΦ, παρακάμπτοντας τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων που συμμετέχουν στη διαδικασία για περισσότερο από μια εικοσαετία.