Νοσοκομειακό clawback που θα υπερβαίνει τα 210 εκ. ευρώ με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς, αναμένεται να επιβληθεί φέτος στις φαρμακευτικές, παρά και τις ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία, που είχαν ως αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι λίστες αναμονής των ασθενών για θεραπείες σοβαρών παθήσεων.

Ήδη οι φαρμακευτικές περιμένουν την αποστολή των καταλογισμών για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, που υπολογίζεται σε 110 εκ. ευρώ, ενώ τα επιτελεία τους βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας για μείωση της οφειλής για το δεύτερο εξάμηνο, ώστε να σταθεροποιηθεί σε περίπου 100 εκ. ευρώ, ποσό που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς διανύουμε τον τελευταίο μήνα της χρονιάς.

Οι προσπάθειες αυτές εξάλλου είχαν φέρει και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο σημείο να προχωρήσει σε ενοποίηση της εξωνοσοκομειακής με τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, προκειμένου να "κρυφτεί" η συγκεκριμένη υπέρβαση, στο κομμάτι που αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα που χορηγούνται για νοσοκομειακή περίθαλψη μέσω των ιδιωτικών κλινικών.

Σημειώνουμε ότι η σχετική απόφαση προβλέπει για φέτος νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ύψους 550 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 492,1 εκ. ευρώ αφορούν τα νοσοκομεία και το υπόλοιπο 57,9 εκ. ευρώ αφορά τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για νοσοκομειακά φάρμακα μέσω ιδιωτικών κλινικών. Το αντίστοιχο ποσό πέρυσι ήταν 570 εκ. ευρώ συνολικά, εκ των οποίων τα 60 εκ. ευρώ αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα, ενώ στη διάρκεια της χρονιάς, είχε διευρυνθεί το όριο αγορών σε φάρμακα κατά 30 εκ. ευρώ, διευκόλυνση που τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Με δαπάνες που υπερβαίνουν αισθητά πλέον τα 800 εκ. ευρώ (εκτιμάται πως είναι πάνω από 820 εκ. ευρώ συνολικά) για φαρμακευτικές αγωγές στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, οι συνολικές επιστροφές από clawback και rebate υπολογίζονται περί τα 270 εκ. ευρώ.

Σε συνδυασμό με υπολογισμούς για επιστροφές από την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη μέσω rebate της τάξης των 450 εκ. ευρώ και μέσω clawback της τάξης των 430 εκ. ευρώ, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται τελικά τα πιο "δύσκολα" σενάρια που κυκλοφορούν στους κύκλους της φαρμακευτικής βιομηχανίας για συνολικές επιστροφές ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι, ανεβάζοντας μάλιστα τα ποσά μεταξύ 1,15 - 1,2 δισ. ευρώ.

Όσο για την μνημονιακή υποχρέωση για μείωση του clawback κατά 30%, αυτή φαίνεται να εγκαταλείπεται, παρά την αύξηση του rebate που ήρθε από τη ρύθμιση για την ενοποίηση όλων των προηγούμενων rebate που εφαρμόζονταν μέχρι πέρυσι.