Πιο επιρρεπή είναι όσα ζουν στη Νότια Ασία. Πρόκειται για 12 εκατομμύρια παιδιά, τα οποία διαμένουν σε περιοχές με έξι φορές περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση από τα επίπεδα ασφαλείας, υπογραμμίζει η UNICEF.

Άλλα 4 εκατομμύρια, που ζουν στην Ανατολική Ασία και στον Ειρηνικό, κινδυνεύουν εξίσου.

Όπως αναφέρεται στην σχετική έκθεση, «οποιαδήποτε μορφή ατμοσφαιρικής μόλυνσης ξεπερνά το συνιστώμενο όριο είναι δυνητικά επιβλαβής για τα παιδιά και ο κίνδυνος αυξάνεται όσο επιδεινώνεται η ρύπανση.

Θα μπορούσε να βλάψει τον εγκεφαλικό ιστό και να υπονομεύσει τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση με το λεκτικό και με το μη λεκτικό IQ και τη μνήμη, με τα μειωμένα αποτελέσματα σε διάφορα τεστ, με τις μέτριες σχολικές επιδόσεις, καθώς και με άλλα νευρολογικά προβλήματα συμπεριφοράς».

Ο Νίκολας Ρις, συντάκτης της έκθεσης, με δηλώσεις του στο Thomson Reuters Foundation, διευκρινίζει ότι «τα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τη σχέση που έχει με την ανάπτυξη του εγκεφάλου δεν είναι ακόμη οριστικά, αλλά η ραγδαία αύξηση των στοιχείων, που έχουν οι επιστήμονες, δείχνει ότι υπάρχει "οπωσδήποτε λόγος ανησυχίας"».

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού θεωρείται κρίσιμης σημασίας για να "μπορεί να κάνει ό,τι φιλοδοξεί και θέλει στη ζωή του", λένε οι ειδικοί.

«Δίνουμε μεγάλη προσοχή στο να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά έχουν μια καλής ποιότητας εκπαίδευση, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους», καταλήγει η έκθεση.