Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν χθες στην επιθεώρηση του Nature Scientific Reports και ήδη προκαλούν έντονες συζητήσεις, "φουντώνοντας" το debate μεταξύ της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει ως τώρα για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τη συσχέτισή του με τον ρόλο των γονιδίων. Συγκεκριμένα για πρώτη φορά εξέτασαν το πλήρες γονιδίωμα - δηλαδή ολόκληρο τον κώδικα DNA ενός ατόμου - για πάνω από 2.000 ομοφυλόφιλους και το σύγκριναν με γενετικά δεδομένα από έναν παρόμοιο αριθμό ετεροφυλόφιλων ανδρών. 

Ανακάλυψαν ότι το DNA ήταν διαφορετικό μεταξύ τους στα γονίδια SLITRK5 και SLITRK6.

Το SLITRK6 είναι ένα σημαντικό γονίδιο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και είναι ιδιαίτερα δραστήριο σε μια περιοχή του εγκεφάλου που περιλαμβάνει τον υποθάλαμο.

Ο υποθάλαμος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή των ορμονών που ελέγχουν την σεξουαλική επιθυμία και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τμήματά του είναι έως και 34% μεγαλύτερα στους ομοφυλόφιλους.

Οι ερευνητές, από το ερευνητικό ίδρυμα για την υγεία του Πανεπιστημίου North Shore στο Illinois των ΗΠΑ ανακάλυψαν, επίσης, διαφορές στο γονίδιο TSHR, το οποίο συνδέεται με τον θυρεοειδή, μια άλλη περιοχή που έχει συνδεθεί προηγουμένως με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

σεξουαλικότητα είναι ένα ουσιαστικό κομμάτι της ανθρώπινης ζωής - για τα άτομα και την κοινωνία - και γιαυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ανάπτυξη και την έκφραση του σεξουαλικού προσανατολισμού του ανθρώπου", δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr Alan Sanders.

"Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η αναζήτηση γενετικών βάσεων του σεξουαλικού προσανατολισμού των ανδρών και, ως εκ τούτου, η αύξηση των γνώσεών μας για τους βιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτό που επιτύχαμε είναι ένα πρώτο βήμα για τη μελέτη του γονιδιώματος σε όλο του το εύρος και ελπίζουμε ότι οι μετέπειτα μεγαλύτερες μελέτες θα φωτίσουν περαιτέρω τη γενετική του συνεισφορά στην ομοφυλοφιλία".

Η μελέτη χαρακτηρίστηκε "αδύναμη" από ανεξάρτητους επιστήμονες. Οι συγγραφείς της μελέτης, από την άλλη, λένε ότι τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να μάθουν περισσότερα για την ομοφυλοφιλία και τα αποκαλούμενα "γκέι γονίδια".