Ειδικότερα αυτό που φοβούνται οι επιστήμονες είναι η πιθανότητα να αναπτύξει το μωρό βρογχικό άσθμα. Όπως διαπιστώθηκε, ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά τα 2/3, για τις μέλλουσες μητέρες που πίνουν ανθρακούχα αναψυκτικά, πολλούς φυσικούς χυμούς και ροφήματα με ζάχαρη.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, βέβαια, η έγκυος έχει επιπλέον ανάγκες για βιταμίνες, για τούτο και οι γυναικολόγοι συνιστούν την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και χυμών. Όμως κι εδώ φαίνεται πως η υπερβολή βλάπτει.

Τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες έπιναν δύο κουτιά ζαχαρούχου ποτού ή δύο ποτήρια χυμό φρούτων την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ήταν περίπου 63% πιο πιθανό να έχουν άσθμα, σε σύγκριση με ένα παιδί, του οποίου η μαμά απέφευγε τα γλυκά ροφήματα. Τα πολλά σάκχαρα αυξάνουν τη φλεγμονή των πνευμόνων. Και είναι αυτή η φλεγμονή που σε βασικά στάδια ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε μεταγενέστερα πνευμονολογικά προβλήματα.

Η ίδια μελέτη διαπίστωσε, επίσης, παρόμοια αυξημένο κίνδυνο με βάση την κατανάλωση ζάχαρης στην πρώιμη παιδική ηλικία. Η αύξηση του κινδύνου στα παιδιά ήταν παρόμοια με την κατανάλωση ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το μέσο παιδί πίνει περίπου τέσσερις μερίδες χυμού φρούτων την ημέρα, αλλά στην περίπτωση ασθματικών παιδιών η κατανάλωση κυμαινόταν από τρεις μερίδες έως 10.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είδαν ότι αυτός ο αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης άσθματος στην ηλικία μεταξύ 7 και 9 ετών υπήρχε όταν η έγκυος ή το παιδί είχαν παραπανίσια κιλά. Και εκτιμούν ότι η αύξηση των ποσοστών άσθματος στην παιδική ηλικία στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 ακόμη, είναι πιθανό να έχει πολλές αιτίες, αλλά σίγουρα έχουν παίξει ρόλο η διατροφή και η παχυσαρκία.

Στην εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Annals of Oncology, συμμετείχαν 1.068 μητέρες με τα παιδιά τους.