Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, προσθέτει σε σχέση με τις παλαιότερες έρευνες ότι το μη φυσιολογικό βάρος στην παιδική ηλικία οδηγεί συχνά σε παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή. Σημειώνει ότι, ενώ τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά με παραπανίσια κιλά, ακόμη και όσοι φθάνουν στην ηλικία των 20 με το κατάλληλο βάρος αντιμετωπίζουν κίνδυνο στον σύγχρονο κόσμο, όπου σύντομα η παχυσαρκία κινδυνεύει να θεωρείται φυσιολογική.

"Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη που καταλήγει σε σαφείς προβλέψεις για την σημερινή γενιά παιδιών και τα νέα δεν είναι ευχάριστα", είπε ο επικεφαλής της Ζάκαρι Γουόρντ, ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ. Τα ευρήματα, είπε ο ίδιος, υποδηλώνουν την ανάγκη για ενίσχυση των προσπαθειών για πρόληψη της παχυσαρκίας από την βρεφική ηλικία μέχρι την εφηβική.

Το ποσοστό της παχυσαρκίας σήμερα, το οποίο μόλις αναθεωρήθηκε από αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ 39,8%. Στην κατηγορία των παιδιών και εφήβων ανέρχεται σε 18,5%. Η παχυσαρκία στους ενήλικες συνδέεται με προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, της καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

Η νέα έρευνα βασίζεται στα δεδομένα για τις τάσεις στο σωματικό βάρος από πολλές μελέτες, οι οποίες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες σε διάφορες περιόδους της ζωής τους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα αυτά για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο, που θα προβλέπει τι θα συμβεί στο μέλλον με το βάρος των σημερινών παιδιών, αν συνεχιστεί αυτή η τάση.

Η έρευνα ωστόσο δεν εξετάζει την γενεσιουργό αιτία, αλλά υπαινίσσεται ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι λειτουργούν σωρευτικά από πολύ μικρή ηλικία, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο.

Για παράδειγμα, ένα παχύσαρκο πεντάχρονο παιδί αντιμετωπίζει 89% κίνδυνο παχυσαρκίας ως μεσήλικας, ενώ ένα παιδί με φυσιολογικό βάρος κινδυνεύει κατά 53%. Στα 19 του ένας παχύσαρκος έφηβος αντιμετωπίζει 94% κίνδυνο να είναι παχύσαρκος στα 35 του, σε αντίθεση με έναν συνομήλικό του με φυσιολογικό βάρος, που κινδυνεύει κατά 30%.

Συνολικά, σχεδόν οι μισοί άνθρωποι που θα είναι παχύσαρκοι στα 35 τους είναι ήδη παχύσαρκοι στα 20, λέει ο Γουόρντ.

Η έρευνα βασίζεται σε μια "σύνθετη τεχνική στατιστικής ανάλυσης, η οποία εξαρτάται από συγκεκριμένες υποθέσεις και αυτές οι υποθέσεις μπορούν να αμφισβητηθούν", είπε από την πλευρά του ο Στίβεν Ντάνιελς, πρόεδρος του τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. "Θεωρώ, όμως, ότι οι υποθέσεις αυτές είναι αρκετά λογικές και το ίδιο τα συμπεράσματά τους και, δυστυχώς, τρομακτικές".