Ξεκινούν πάλι οι συζητήσεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων, με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Η πρώτη συνάντηση έγινε ήδη με τη διοίκηση του ΕΟΦ και εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ώστε να ανταλλαγούν απόψεις για τα προβλήματα που μέχρι τώρα έχουν διαπιστωθεί από την ισχύουσα νομοθεσία, όπως εμφανίστηκαν κατά την προσπάθεια των υπηρεσιών του Οργανισμού να προχωρήσουν σε γενική ανακοστολόγηση με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Οι προβληματισμοί του ΕΟΦ μπορεί να μην έγιναν γνωστοί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης, όμως από την πλευρά της η φαρμακοβιομηχανία έθεσε και πάλι το θέμα της προστασίας δεδομένων έναντι της προστασίας της πατέντας, για την εφαρμογή της ανακοστολόγησης.

Στο σημείο αυτό τονίσθηκε ότι καθώς ζητείται η ύπαρξη τιμολογίου από το πρώτο γενόσημο, δεν είναι βέβαιο ότι έχει χαθεί η προστασία της πατέντας, αφού οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ εταιριών δείχνουν ακριβώς ότι δεν τηρούνται πάντα οι χρόνοι της προστασίας, όπως επίσης δεν είναι βέβαιο και ότι θα πρόκειται για πραγματικό τιμολόγιο που να αφορά το εσωτερικό της χώρας.

Η συζήτηση στράφηκε στην αναζήτηση τιμών του ιδίου σκευάσματος με την ίδια ποσότητα δραστικής και με την ίδια συσκευασία σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να τιμολογηθεί, ανοίγοντας έτσι το πεδίο της συζήτησης στα ζητήματα συσκευασιών και στις αναγωγές που γίνονται με κάποια ποσοστά, τα οποία μάλιστα διαφοροποιήθηκαν με την τελευταία υπουργική απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας.

Η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε, αλλά η διοίκηση του Οργανισμού παρέπεμψε σε νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες, καθώς η μνημονιακή υποχρέωση για γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων υποχρεώνει σε έκδοση του νέου δελτίου τιμών. Όπως όλα δείχνουν η γενική ανακοστολόγηση αναμένεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (σχετικό δημοσίευμα του Healthmag, εδώ), με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας περιθώριο ενός δεκαπενθημέρου για την αποστολή των φύλλων έρευνας, αφού η διαδικασία και με το θέμα των ταυτόσημων συσκευασιών, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την εξεύρεσή των τριών φθηνότερων τιμών.

Στο μεταξύ, αναμένεται και ο προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου το φάρμακο, για το οποίο ενημερωνόταν το προηγούμενο διάστημα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, ενώ τα νοσοκομεία, αναμένεται να αναλάβει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, παίρνοντας το χαρτοφυλάκιο του προκατόχου του, καθώς είναι γνώστης του χώρου από τη θητεία του στο ΕΣΥ, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα υγείας.