Αιφνιδιασμό επιφύλαξε το υπουργείο Υγείας στους νοσοκομειακούς γιατρούς, με το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τις κρίσεις των γιατρών ΕΣΥ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. 

Παρότι το σχέδιο της απόφασης ήταν λίγο - πολύ γνωστό, εντούτοις, δύο αλλαγές, δείχνουν να φέρνουν τα πάνω-κάτω σε ότι αφορά το αποτέλεσμα των κρίσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Η απόφαση προβλέπει μοριοδότηση με 50% (από 15%) της προϋπηρεσίας, με 30% του επιστημονικού έργου και 20% της εκπαίδευσης.
Παρά το θετικό γεγονός όμως της αύξησης της συμμετοχής της προϋπηρεσίας από 15% σε 50%, εντούτοις, η μικρή διαφοροποίηση της προϋπηρεσίας στο ΕΣΥ, έναντι της συνεργασίας με κάποια κλινική του ιδιωτικού τομέα, όπου δεν υπάρχει σύγκριση των συνθηκών ή του φόρτου εργασίας, σχεδόν εξανεμίζει τις ελπίδες των επικουρικών γιατρών που υπηρετούν σήμερα στο ΕΣΥ για μονιμοποίησή τους.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Παν. Παπανικολάου, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρότι χαρακτηρίζει τους επικουρικούς γιατρούς ως την "τονωτική ένεση που κράτησε το ΕΣΥ", τώρα τους απαξιώνει τελείως και τους πετάει στα σκουπίδια. Σημείωσε ότι η πρόβλεψη αυτή ήταν τελείως αναπάντεχη.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά το επιστημονικό έργο των υπό κρίση γιατρών. Γι΄ αυτούς δεν λαμβάνονται υπόψιν οι ανακοινώσεις που έχουν κάνει σε ελληνικά ιατρικά συνέδρια, ούτε οι ανακοινώσεις στις οποίες συμμετέχουν ως τρίτο και τέταρτο όνομα, κάτι που συνήθως συμβαίνει με τις περιπτώσεις των σημερινών επικουρικών γιατρών.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπανικολάου, οι περισσότεροι επικουρικοί γιατροί (περίπου 500-600) αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς έχουν ξεπεράσει τους 24 μήνες θητείας, με αποτέλεσμα το Ελεγκτικό Συνέδριο να επιστρέφει χωρίς έγκριση τα εντάλματα πληρωμής τους. 
Το πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε αν πράγματι θα προχωρήσει η όλη διαδικασία ή πρόκειται και πάλι για μια εξαγγελία.

Στην πραγματικότητα, οι κενές θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ είναι περί τις 7.000, ενώ οι επικουρικοί γιατροί είναι 2.100, γεγονός που σημαίνει πως αν υπάρχει πραγματική πρόθεση, όλοι οι σημερινοί επικουρικοί γιατροί μπορούν κάλλιστα να προσληφθούν. Αντίθετα, οι γιατροί που ολοκληρώνουν την 24μηνη θητεία τους απολύονται και τοποθετούνται νέοι, σε μια διαδικασία ανακύκλωσης της ανεργίας.
Οι νέοι που τοποθετούνται, μέχρι να ενημερωθούν και να προσαρμοστούν στη λειτουργία και τις συνθήκες εργασίας των κλινικών πρέπει να φύγουν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπιση των αναγκών.

Για την κάλυψη των σημερινών κενών, υπάρχουν επίσης άλλοι 500 νεοειδικευμένοι που έχουν κάνει αιτήσεις στους κυλιόμενους πίνακες και άλλοι 2000 που ενδιαφέρονται για το ΕΣΥ και βρίσκονται στο εξωτερικό. Όλοι αυτοί δεν ξεπερνούν τις 4.000, αφήνοντας άλλες 3.000 θέσεις  για νέους ειδικευόμενους που έχουν τελειώσει πρόσφατα.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο να μην απολυθεί κανείς, αφού οι κενές οργανικές θέσεις είναι τόσες πολλές.

Αυτό που χρειάζεται επίσης είναι η ρύθμιση της πληρωμής τους, καθώς ήδη υπάρχει και μια μερίδα περίπου 700 επικουρικών γιατρών των οποίων την πληρωμή, η κυβέρνηση ενέταξε στο ΕΣΠΑ, (αφορά επικουρικούς με διετή ή τριετή θητεία λόγω παρατάσεων, οι οποίοι υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές, ΜΕΘ, ψυχιατρικές κλινικές, αιμοδοσίες κλπ), με αποτέλεσμα σήμερα να αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, παρότι οι ίδιοι δεν το επέλεξαν.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΟΕΝΓΕ ετοιμάζεται να οργανώσει συναντήσεις με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, προκειμένου να συζητηθούν θέματα χρηματοδότησης νοσοκομείων, μνημονιακών μειώσεων των μισθών, απόσυρση του νομοσχεδίου για το ωράριο απασχόλησης και την προώθηση νέα κλαδικής συμφωνίας, καθώς και το θέμα των επικουρικών γιατρών.