Το Αλτσχάιμερ είναι, πια, πολύ συχνό μεταξύ των ανθρώπων τρίτης και τέταρτης ηλικίας, αποτελώντας "πληγή", διότι συχνά οι ασθενείς δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό.

Οι αιτίες της νευροεκφυλιστικής νόσου παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες και οι κλινικές δοκιμές για ένα αποτελεσματικό φάρμακο έχουν έως τώρα αποβεί άκαρπες. Γι' αυτό, οι γιατροί έχουν αυξημένο ενδιαφέρον πλέον στο να βρουν τρόπους πρόληψης της νόσου.

Οι ερευνητές από τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Σουζάνα Λάρσον του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ανέφεραν στο British Medical Journal δεδομένα για περίπου 17.000 ασθενείς με Αλτσχάιμερ και 37.200 υγιείς.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν την ισχυρότερη ένδειξη μέχρι σήμερα ότι το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ. Συνεπώς η βελτίωση του μορφωτικού επιπέδου μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που εμφανίζουν αυτή την καταστροφική πάθηση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Είναι κατά κάποιο τρόπο το αντίθετο από αυτό που ζητούν οι νευρολόγοι από τους πάσχοντες αλλά και από τους υγιείς, που τους συστήνουν να διαβάζουν περισσότερα βιβλία, να κάνουν μαθηματικές πράξεις κτλ. Πλέον ο στόχος είναι αυτή η προσπάθεια να εντείνεται πολλά χρόνια νωρίτερα, ως προληπτικό μέσο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανώτερη μόρφωση οδηγεί σε σκέψεις και σε άλλες νοητικές λειτουργίες που είναι πιο πολύπλοκες, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να δημιουργεί ένα «γνωσιακό απόθεμα», που βοηθά στην αποτροπή της άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Ο εγκέφαλος έχει δημιουργήσει περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες του και έτσι, όταν δεχθεί "επίθεση" από το Αλτσχάιμερ, διαθέτει εναλλακτικά νευρωνικά δίκτυα, που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στη θέση των εγκεφαλικών κυττάρων που κασταστρέφονται. Ανάλογο «γνωσιακό απόθεμα», εκτός από τη μόρφωση, φαίνεται να δημιουργεί και η μεγαλύτερη εξυπνάδα.