Η έρευνα εξέτασε τον αντίκτυπο που έχει η ψωρίαση στους πιο σημαντικούς τομείς της ζωής των ασθενών, όπως η φυσική δραστηριότητα, η συναισθηματική, η κοινωνική, η σεξουαλική, η επαγγελματική και η εκπαιδευτική ζωή.

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων υπογραμμίζουν την ανάγκη βαθύτερης κατανόησης των προβλημάτων που βιώνουν οι ασθενείς, ευρύτερης ενημέρωσης του κοινού και κατ’ επέκταση την ανάγκη χάραξης πιο αποτελεσματικής πολιτικής υγείας, που θα συμβάλει στην ουσιαστική βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με ψωρίαση.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από το Happiness Research Institute, σε συνεργασία με το LEO Innovation Lab, μια ανεξάρτητη μονάδα της LEO Pharma και τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, προέκυψαν από ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν περισσότερες από 120.000 ασθενείς σε 184 χώρες.

Κατόπιν της ανάλυσης των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Έκθεσης Ψωρίασης και Ευτυχίας, ενδιαφέρουσα είναι η παρατήρηση ότι η κατάταξη των χωρών είναι αντιστρόφως ανάλογη με την αντίστοιχη στις ετήσιες Παγκόσμιες Εκθέσεις Ευτυχίας του ΟΗΕ, αφού στις πρώτες θέσεις των πιο ευτυχισμένων χωρών στις εκθέσεις του ΟΗΕ βρίσκονται οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης, ενώ, αντιθέτως, καμία  χώρα της Βόρειας Ευρώπης δεν συμπεριλαμβάνεται στις πιο ευτυχισμένες χώρες για άτομα με ψωρίαση.

Στην κορυφή του πρώτου παγκόσμιου δείκτη ευτυχίας για τα άτομα με ψωρίαση βρίσκονται οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες στις Εκθέσεις Ευτυχίας του ΟΗΕ βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση της κατάταξης μεταξύ των 19 χωρών, που αναλύθηκαν στην Έκθεση Ψωρίασης και Ευτυχίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Happiness Research Institute, Meik Wiking, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Προκαλεί έκπληξη η διαπίστωση ότι η Νορβηγία και η Δανία, οι οποίες πρόσφατα χαρακτηρίστηκαν ως οι πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, στις δύο πρόσφατες ετήσιες παγκόσμιες εκθέσεις ευτυχίας του ΟΗΕ, παρουσίασαν τα μεγαλύτερα χάσματα ευτυχίας, όσον αφορά στα άτομα με ψωρίαση, σε σύγκριση με άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνά μας.

Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να αποτελεί ένδειξη ότι οι αρνητικές επιπτώσεις χρόνιων παθήσεων δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των κατά τα άλλα υγιών και ευτυχισμένων κοινωνιών, κι έτσι κάποιοι άνθρωποι δεν τυγχάνουν αποτελεσματικής προσοχής».

Σημασία στην έγκυρη ενημέρωση

Ισχυρή φαίνεται να είναι η συσχέτιση της έλλειψης πληροφόρησης με τα επίπεδα ευτυχίας. Οι συμμετέχοντες νιώθουν ότι είναι χαμηλά τα επίπεδα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, των κοινωνικών δικτύων, ακόμη και των γιατρών για τη νόσο. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 49% παγκοσμίως δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως ο γιατρός του κατανοεί τις επιπτώσεις της ψωρίασης στην ψυχική του υγεία, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό στην Ελλάδα που αγγίζει το 46%. Σημαντική, όμως, είναι και η παρατήρηση ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από ψωρίαση και οι οποίοι νιώθουν περισσότερο απομονωμένοι, πιστεύουν ότι ο γιατρός τους δεν κατανοεί πλήρως τις επιπτώσεις της ψωρίασης στη συναισθηματική τους ευημερία. Αντίθετα, οι ερωτηθέντες που παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας, είχαν και υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης προς τον γιατρό τους.

Αναφορικά με το κενό ενημέρωσης, το 74% των συμμετεχόντων στην Ελλάδα και παγκοσμίως θεωρεί πως δεν είναι επαρκής η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ψωρίαση. Στο ίδιο πλαίσιο, το 44% των Ελλήνων με ψωρίαση θεωρεί ότι δεν έχει επαρκή ενημέρωση για όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές. Παγκοσμίως, το 55% αισθάνεται αντίστοιχη έλλειψη ενημέρωσης.

Σημαντικός δείκτης, που μετρήθηκε στην έρευνα, είναι η απομόνωση και η μοναξιά που νιώθουν οι άνθρωποι με ψωρίαση. Το 40% παγκοσμίως νιώθει ως «ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο» που πάσχει από τη νόσο. Στην Ελλάδα η απομόνωση και η μοναξιά που νιώθουν οι άνδρες και οι γυναίκες αγγίζουν το 35% και το 32% αντίστοιχα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όσο πιο σοβαρή είναι η μορφή της ψωρίασης, τόσο αυξάνεται το ποσοστό αγγίζοντας το 41%.

Ο θυμός είναι, επίσης, από τα κυρίαρχα συναισθήματα των Ελλήνων ασθενών, καθώς πάνω από το 47% αισθάνεται ότι δεν έχει τον έλεγχο των καταστάσεων. Το στρες είναι αντίστοιχα κυρίαρχο συναίσθημα για τους Έλληνες πάσχοντες, αφού το 78% των γυναικών και το 69% των ανδρών νιώθουν νευρικότητα και στρες πολύ συχνά στην καθημερινότητά τους.

Η Τίνα Κουκοπούλου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου ασθενών με ψωρίαση και ψωριασική αρθρίτιδα «Επιδέρμια», τόνισε: «Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις απαντήσεις των ασθενών στην έρευνα, δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας και να συνεχίσουμε τον γόνιμο διάλογο με την Πολιτεία και τους επιστημονικούς φορείς, οι οποίοι παίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση όλων των διαστάσεων της νόσου.

Οι διαστάσεις αυτές απεικονίζονται μέσα από την έρευνα, η οποία αφουγκράζεται σε βάθος τα βιώματα των ασθενών». 

Ο Δρ. Ιωάννης Κατσαντώνης, δερματολόγος – αφροδισιολόγος, διευθυντής Τζάνειου Νοσοκομείου, επεσήμανε: «Το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων ασθενών με ψωρίαση δηλώνει ότι δεν έχει επαρκή ενημέρωση για τις θεραπευτικές επιλογές, υπογραμμίζει ακόμα περισσότερο τη σημασία που έχει η επίσκεψη στον δερματολόγο και η τεκμηριωμένη επιστημονική ενημέρωση για τις διαθέσιμες θεραπείες.

Κρίσιμο για την επιτυχία της θεραπείας είναι οι ασθενείς να εμπιστευθούν τον δερματολόγο τους και την εξατομικευμένη θεραπεία που συνιστά, καθώς αυτή βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς, καθορίζοντας την αποτελεσματικότητά της. Τα τελευταία χρόνια οι προσδοκίες για όσο το δυνατόν πιο υγιές δέρμα έχουν αυξηθεί και αυτός είναι, πλέον, ο κοινός θεραπευτικός στόχος, τόσο των ασθενών όσο και των γιατρών».