Οπότε την επόμενη φορά που κάποιος άνδρας στο περιβάλλον σας θα εμφανίσει συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης και τον βλέπετε να "σέρνεται" από κρεβάτι σε καναπέ και τούμπαλιν, τυλιγμένος με τα σκεπάσματα σαν... σαλάμι, μην τον χλευάσετε. Υποφέρει στ' αλήθεια.

Η καναδική μελέτη δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal και δείχνει ότι η "ανδρική" γρίπη δεν είναι άλλος ένας αστικός μύθος. 

Οι άνδρες έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα από τις γυναίκες, ειδικά όταν πρόκειται για ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr Kyle Sue, αναπληρωτής καθηγητής οικογενειακής ιατρικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Memorial στο Newfoundland, οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς σ' αυτές τις λοιμώξεις, τα συμπτώματά τους είναι χειρότερα, διαρκούν περισσότερο και είναι πιο πιθανό να νοσηλευθούν ή και να πεθάνουν από γρίπη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί να φταίει η τεστοστερόνη για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος των ανδρών, ενώ οι γυναικείες ορμόνες φαίνεται ότι το ενδυναμώνουν.

Βέβαια το λιγότερο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών είναι αυτό που τους επέτρεψε να "επενδύσουν" την ενέργειά τους σε άλλες βιολογικές διεργασίες, όπως είναι η ανάπτυξη, κάποια δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου και η αναπαραγωγή.

Όλα ξεκινάνε από τους προγόνους μας, τους ανθρώπους των σπηλαίων. Όταν οι άνδρες αρρώσταιναν, οι γυναίκες δεν τους άφηναν να βγουν για κυνήγι, επεσήμανε ο Dr Sue, ο οποίος, μαζί με την ομάδα του, μελέτησε πώς εκδηλώνονται τα συμπτώματα της γρίπης σε ζώα και σε άνδρες και σε γυναίκες.

Πάντως τα ευρήματα δεν φαίνεται να έπεισαν μερίδα επιστημόνων, οι οποίοι λένε ότι η γρίπη δεν σχετίζεται με το φύλο.

"Οι άνδρες συνήθως λέμε ότι υπερβάλλουν όταν είναι άρρωστοι. Αλλά κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι, τελικά, υποφέρουν περισσότερο όταν έχουν προσβληθεί από γρίπη ή από κοινό κρυολόγημα. Με άλλα λόγια είναι λιγότερο λειτουργικοί.

Ίσως τώρα είναι η στιγμή να δημιουργηθούν χώροι με τεράστιες τηλεοράσεις και άνετες πολυθρόνες και ξαπλώστρες, όπου οι άνδρες θα μπορούν να ανακάμψουν από τα συμπτώματα της "ανδρικής" γρίπης με ασφάλεια και με άνεση", κατέληξε ο επικεφαλής ερευνητής.