Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πρώτος σε συχνότητα μεταξύ των γυναικών. Η έγκαιρη διάγνωσή του σώζει τις πάσχουσες, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που η νόσος επανεμφανίζεται. Για άλλη μια φορά το "κλειδί" για την αιτιολογία του προβλήματος "κρύβεται" στα γονίδια. Επιστήμονες στη Βρετανία έριξαν φως στα γενετικά αίτια του καρκίνου του μαστού και, όπως ανακάλυψαν, ορισμένοι συνδυασμοί γονιδίων στους όγκους μερικών γυναικών είναι πιθανότερο να «πυροδοτήσουν» ξανά τη νόσο. Η ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες αντικαρκινικές θεραπείες στο μέλλον, καθώς οι επιστήμονες έχουν πλέον εντοπίσει νέους γονιδιακούς στόχους.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger στο Κέμπριτζ, με επικεφαλής την κλινική ογκολόγο Dr Lucy Gieits, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου στη Βιέννη, ανέλυσαν όγκους μαστού από 1.000 καρκινοπαθείς, μεταξύ των οποίων 161, στις οποίες ο καρκίνος είχε εμφανιστεί ξανά ή είχε κάνει μεταστάσεις. Η σύγκριση των όγκων αποκάλυψε σημαντικές γενετικές διαφορές. Οι μεταλλάξεις στους δευτερογενείς καρκίνους (που επανεμφανίστηκαν) ήταν σπάνιες στους καρκίνους που είχαν εμφανιστεί την πρώτη φορά.

Όπως φαίνεται, μερικοί όγκοι έχουν γονιδιακό «προφίλ», που αυξάνει τον κίνδυνο για επανεμφάνιση της νόσου, παρά την αρχική θεραπεία. Αυτό συμβαίνει περίπου σε μία στις πέντε γυναίκες (20%) με καρκίνο του μαστού, στις οποίες ο όγκος εμφανίζεται και πάλι, είτε στο ίδιο σημείο είτε σε άλλο. Η συγκεκριμένη μελέτη μπορεί να διευκολύνει τον εντοπισμό γυναικών, που έχουν αυξημένες πιθανότητες να ξαναρρωστήσουν (τις λεγόμενες και υψηλού κινδύνου). Στη συνέχεια θα επιδιωχθεί η έγκαιρη φαρμακευτική θεραπεία κατά της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να παίρνουν κατά καιρούς δείγματα καρκινικού ιστού για να τα υποβάλουν σε διαδοχικές γενετικές εξετάσεις.