Με προσωπικό ασφαλείας θα καλυφθούν σήμερα μόνο τα έκτακτα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για το νόμο περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας και για τη ρύθμιση περί του δικαιώματος απεργίας.
Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τα νέα μέτρα της 3ης αξιολόγησης που προβλέπουν νέες  μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς κατοικιών  για τα «κόκκινα  δάνεια» των τραπεζών.
 
Σημειώνει ότι στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 αποτυπώνεται το σφαγείο στα κονδύλια για Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση, ύψους 1,7 δις. και συγκεκριμένα προβλέπεται:
- νέα μείωση το 2018 κατά 364 εκ., της ήδη  μειωμένης  κατά 22,8% από το 2015,  κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία 
- νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων από 2.058 εκ. το 2017 σε 1.439 εκ. το 2018.
- επιδεινώνονται συνεχώς οι συνθήκες  εργασίας με την εντατικοποίηση, τις εξαντλητικές εφημερίες, την περιπλάνηση από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και από τη μία πόλη στην άλλη για να καλύπτονται οι εφημερίες,
- με το νέο ιατρικό μισθολόγιο, αλλά και με πρόσφατες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις έγιναν μειώσεις, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, των καθαρών τακτικών αποδοχών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που ξεπερνούν τα 100 ευρώ το μήνα.
- γενικεύονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
- πάνω από 1300 συμβασιούχοι (επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές κλπ) είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο.
 
Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν: 
- Υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας. Σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα. Κατάργηση του νόμου περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
- Αποκατάσταση των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών απωλειών, πρόσφατων και παλιότερων.
- Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός επιμελητής ,κανείς συμβασιούχος. Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.
- Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. 

Οι εργαζόμενοι
Καταγγέλλουν τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Π. Πολάκη ότι γιατροί και Νοσηλευτές συγκροτούν παρακράτος και θέτουν σε κίνδυνο ζωές ασθενών για να υπονομεύουν την Κυβέρνηση και ζητούν τοποθέτηση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού γι’ αυτές τις επικίνδυνες και απαράδεκτες δηλώσεις.

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι τα "πλοκάμια" που υποτίθεται συγκροτούν το παρακράτος (Νοσηλευτές, Ιατροί) δίνουν καθημερινό αγώνα να σώζουν ζωές ασθενών χωρίς αξονικούς, χωρίς χειρουργικά υλικά, χωρίς αντιδραστήρια, με χαλασμένα Ιατρικά Μηχανήματα, χωρίς ιματισμό, χωρίς υγειονομικό υλικό με ευθύνη του κου Πολάκη. Αγωνίζονται νυχθημερόν χωρίς σταματημό και χωρίς να πληρώνονται για να καλύπτουν τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού.
Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί:

  •  Δημόσιο – Δωρεάν Σύστημα Υγείας – Πρόνοιας
  •  Μονιμοποίηση Συμβασιούχων εργαζόμενων
  •  Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού
  •  Επαρκή χρηματοδότηση ΕΣΥ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΚΑΒ
  •  Ένταξη στα ΒΑΕ
  •  Αυξήσεις στους μισθούς
  •  Κατάργηση αντασφαλιστών Μνημονιακών Νόμων
  •  Κατάργηση τροπολογίας Γεροβασίλη για την Αξιολόγηση
  •  Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας
  •  Τέρμα στη φορολογική επιδρομή