Τα μόρια της οξυτοκίνης έχουν όλων των λογιών τις λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα. Συνδέονται με υποδοχείς στον εγκέφαλο και με αυτόν τον τρόπο επηρεάζουν τη μητρική φροντίδα, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και τα επίπεδα άγχους και στρες.

Η ορμόνη έχει, επίσης, ρόλο στη διαδικασία του τοκετού - χορηγείται για να δυναμώσουν οι συσπάσεις.

Η νέα ουσία, που δημιούργησαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Queensland, θεωρείται ότι έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει λιγότερες παρενέργειες από εκείνες που σχετίζονται με τη θεραπεία με την "γνήσια" οξυτοκίνη (όπως καρδιαγγειακά επεισόδια και ρήξη της μήτρας).

Και παρόλο που η εν λόγω ορμόνη έχει, επίσης, προταθεί ως θεραπεία για διάφορα ψυχικά νοσήματα και καταστάσεις, όπως άγχος, κατάθλιψη, εθισμό, ανορεξία και σχιζοφρένεια - λόγω της ικανότητάς της να προάγει την κοινωνική συμπεριφορά και τους κοινωνικούς δεσμούς - το γεγονός ότι έχει τόσο σοβαρές παρενέργειες, δεν κάνει εύκολη την εφαρμογή της.

Η νέα "ορμόνη της αγάπης" που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο, θα μπορούσε να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για τους ψυχικά ασθενείς.

Ο καθηγητής φαρμακευτικής χημείας, επικεφαλής της μελέτης, Dr Markus Muttenthaler, ανέφερε στο επιστημονικό περιοδικό Science Signaling: "Η νέα ένωση που φτιάξαμε στο εργαστήριο είναι εξίσου ισχυρή με την οξυτοκίνη, αλλά δείχνει βελτιωμένη εκλεκτικότητα για τον υποδοχέα της ορμόνης, μειώνοντας ενδεχομένως τις επικίνδυνες παρενέργειες".