Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που παθαίνουν έμφραγμα και η επιστημονική κοινότητα αναζητεί τρόπους να βοηθήσει τις γυναίκες, ώστε να κινδυνεύουν λιγότερο. Σε αυτό το πλαίσιο Σουηδοί ερευνητές από την Ιατρική Ακαδημία Σαλγκρένσκα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τη Dominique Hange, μελέτησαν 1.500 γυναίκες για μια περίοδο 32 ετών. Στόχος τους να δουν, αν και κατά πόσο η κατανάλωση μπύρας ενδυναμώνει τη λειτουργία της καρδιάς.

Συγκεκριμέν οι επιστήμονες συσχέτισαν την κατανάλωση διαφόρων αλκοολούχων ποτών (μπίρας, κρασιού, βότκας κ.ά.) με τη συχνότητα εμφάνισης εμφραγμάτων, εγκεφαλικού, διαβήτη και καρκίνου. Στη διάρκεια της έρευνας 185 γυναίκες έπαθαν έμφραγμα και 162 εγκεφαλικό, ενώ 160 εμφάνισαν διαβήτη και 345 καρκίνο.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως η μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ενώ από την άλλη η περιορισμένη κατανάλωση μπίρας φαίνεται να προστατεύει από έμφραγμα. Δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί κατά πόσο η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει ανάλογα θετική επίδραση σε μια γυναίκα, πράγμα για το οποίο χρειάζονται περαιτέρω μελέτες. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό "Scandinavian Journal of Primary Health Care".