Η σπουδαιότητα της πρόληψης για την αποφυγή του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και της κολπικής μαρμαρυγής, αλλά και των πιθανών επιπλοκών τους, σε συνδυασμό με τον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν οι ασθενείς, τονίσθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας, κατά την οποία έγινε κατανοητό ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, και οι δύο νόσοι αντιμετωπίζονται πλέον με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Η ημερίδα τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ). Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία Boehringer Ingelheim Ellas.

Το ενημερωτικό  σκέλος της εκδήλωσης ξεκίνησε με  τον  κ. Νικόλαο Τεντολούρη, Πρόεδρο της ΕΛΟΔΙ, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής και Ειδικής Νοσολογίας & Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν.Α. Λαϊκό. Ο κ. Τεντολούρης, αναφέρθηκε στη μάστιγα του διαβήτη που πλέον είναι εμφανής και στη χώρα μας και στην ανάγκη τόσο της έγκαιρης πρόληψης όσο και της παρακολούθησης  του ασθενή με στόχο τη σωστή ρύθμιση της αγωγής. Στη συνέχεια παρουσίασε τις δράσεις της ΕΛΟΔΙ, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της υγείας και της περίθαλψης των ατόμων με διαβήτη. Κλείνοντας την ομιλία του, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο ρόλο και τη σημασία των  συλλόγων ασθενών και κάλεσε όλους τους παραβρισκόμενους να απευθύνονται στους συλλόγους, αλλά και να γραφτούν σε αυτούς και να γίνουν ενεργά τους μέλη. 
 
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε αναλυτικά το θέμα του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2. Την ομιλία πραγματοποίησε η κ. Μαρία Χωριανοπούλου, Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κ. Χωριανοπούλου αρχικά παρουσίασε πρόσφατα διεθνή και Ελληνικά στατιστικά δεδομένα που αφορούν στην εν λόγω πάθηση, τονίζοντας ότι ένας στους δέκα ενήλικες υποφέρει από σακχαρώδη διαβήτη και δεν το γνωρίζει. Στη συνέχειας παρουσίασε την αύξηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου ζωής, στη σωματική αδράνεια και την παχυσαρκία, δίνοντας έμφαση στις διατροφικές μας συνήθειες. Κατά την ομιλία της, παρουσίασε την παθοφυσιολογία του σακχαρώδους διαβήτη και τους τρόπους με τους οποίους διαγιγνώσκεται, τα συμπτώματα, τους τύπους και τις επιπτώσεις της πάθησης αυτής στην υγεία μας. Συνεχίζοντας, η κ. Χωριανοπούλου ανέπτυξε τις μεθόδους αντιμετώπισης του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς επίσης και τους τρόπους παρακολούθησης και ελέγχου των ασθενών με διαβήτη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, δεδομένο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης, αφού πλέον διατίθενται θεραπείες που έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες τόσο στη ρύθμιση του διαβήτη τύπου 2, όσο και στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέλος, η κ. Χωριανοπούλου αναφέρθηκε στην καθημερινότητα ενός διαβητικού, μένοντας στις διατροφικές συνήθειες και στη σημαντικότητα της τακτικής άσκησης.
 
Τη σημασία των συλλόγων ασθενών τόνισε και η κ. Γκόλφω Γεμιστού, Α' Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων. Αναφέρθηκε στην δυσχερή θέση που βρίσκονται σήμερα οι άνθρωποι με διαβήτη στην Ελλάδα της κρίσης και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από αυτές τις συγκυρίες, κυριότερα στο κομμάτι των παροχών υγείας και τις περικοπές αυτών. Επισήμανε τις προσπάθειες που κάνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και τη συνδρομή αυτής στα προαναφερθέντα προβλήματα, ιδίως στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με διαβήτη στις σύγχρονες τεχνολογίες και θεραπείες.
 
Η κολπική μαρμαρυγή

Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, αναπτύχθηκε το θέμα της Κολπικής Μαρμαρυγής από τον κ.Ιωάννη Μπέτσα, Καρδιολόγο. Ο κ. Μπέτσας παρουσίασε την ανατομία της καρδιάς, εξηγώντας τι είναι η κολπική μαρμαρυγή, τα αίτια που την προκαλούν, τη συμπτωματολογία της καθώς και τη συχνότητα εμφάνισής της. Κατά την παρουσίασή του, ο κ. Μπέτσας περιέγραψε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ύπαρξη της κολπικής μαρμαρυγής και ανέλυσε τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισής της. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για την ύπαρξη τέτοιων επεισοδίων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και παρουσίασε τους τύπους και τα συμπτώματά τους.  Τέλος, ο κ. Μπέτσας κατά την ομιλία του συζήτησε εκτενώς τους τρόπους διάγνωσης και αντιμετώπισης των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και τη συμπτωματολογία τους, τονίζοντας τους τρόπους πρόληψής τους.