Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη αλλά και οι ιδιοκτήτες εστιατορίων δίνουν μεγάλη προσοχή στην ισορροπημένη διατροφή, τα τελευταία χρόνια, τονίζει έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Edenred ως συντονιστής του προγράμματος FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand), σε περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν διπλάσιος αριθμός από το 2016 και συμπεριέλαβε 1.300 ιδιοκτήτες εστιατορίων σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα σε Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στις 19 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού διαγωνισμού #LetsTalkFood που διοργάνωσε η Edenred σε συνέδριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Η Edenred πραγματοποιεί την έρευνα από το 2012, με σκοπό να αξιολογήσει τις ανάγκες των εργαζομένων και να ενθαρρύνει τα εστιατόρια να προσφέρουν πιο ισορροπημένα γεύματα. Οι τάσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν σημαντική αύξηση της γνώσης σχετικά με τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής, τόσο από την πλευρά των προμηθευτών όσο και των καταναλωτών.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι μισοί από τους ερωτηθέντες (50%) πιστεύουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και σχεδόν οι μισοί από τους ιδιοκτήτες εστιατορίων (46%) επιβεβαιώνουν ότι οι νέες τεχνολογίες θα ήταν χρήσιμες για την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αιτημάτων των πελατών για ισορροπημένα γεύματα. Αυτή η ερώτηση συγκέντρωσε πληθώρα διαφορετικών απαντήσεων μεταξύ των χωρών που ερωτήθηκαν: ενώ οι μισοί από τους εργαζόμενους στην Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Τσεχία αναγνώρισαν τις νέες τεχνολογίες ως πολύτιμο εργαλείο για την υιοθέτηση πιο ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, ποσοστό 42% των εργαζομένων στην Γαλλία δεν αναγνωρίζει τη χρησιμότητά τους. Παρόμοιες απόψεις εκφράστηκαν και από ιδιοκτήτες εστιατορίων: ενώ περισσότεροι από ένας στους δύο ιδιοκτήτες εστιατορίων στην Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιταλία αντιλήφθηκαν τις νέες τεχνολογίες ως πολύτιμο εργαλείο για την προσφορά υγιεινών και ισορροπημένων γευμάτων, ποσοστό 87% των Γαλλικών εστιατορίων δεν συμφώνησαν με αυτή τη δήλωση.

Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
Τα διαλείμματα μεσημεριανού γεύματος είναι μια συνήθεια καθιερωμένη στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων, δεδομένου ότι 72% των ερωτηθέντων δήλωσε πως γευματίζουν κάθε μεσημέρι. Το ποσοστό αυτών υπερβαίνει το 80% στην Πορτογαλία και στη Σλοβακία.

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφική ποιότητα των γευμάτων τους με τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους να το θεωρούν ως το κορυφαίο κριτήριο για την επιλογή ενός εστιατορίου. Ομοίως, ένας στους δύο εργαζόμενους λαμβάνει υπόψη σοβαρά τη διατροφική αξία όταν επιλέγει το μεσημεριανό του γεύμα. Αυτά τα κριτήρια επιλογής έρχονται δεύτερα πιο σημαντικά, πίσω από την "επιθυμία" και πάνω από την τιμή. Σε αυτές τις ερωτήσεις παρατηρήθηκαν έντονες εθνικές διαφοροποιήσεις καθώς: 87% των Ιταλών εργαζομένων θεωρεί ότι η διατροφική ισορροπία των γευμάτων που προσφέρονται, αποτελεί ένα σημαντικό κριτήριο όταν επιλέγουν ένα εστιατόριο, σε αντίθεση με το 61% των Τσέχων υπαλλήλων. Η ίδια διαφορά παρατηρήθηκε και για την επιλογή μιας παραγγελίας: 73% των Ισπανών υπαλλήλων λαμβάνει υπόψη τη διατροφική ισορροπία του γεύματος όταν παραγγέλνει φαγητό, ενώ το ίδιο θέμα επηρεάζει μόνο το 28% των Γάλλων εργαζομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ