Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από την ουρολογική ομάδα του Δρ. Γεώργιου Κυριάκου, επέμβαση διόρθωσης της πρόπτωσης των γεννητικών οργάνων σε γυναίκα με τη χρήση ρομποτικής χειρουργικής.
Η θεραπευτική αυτή χειρουργική καινοτομία στον τομέα της ουρογυναικολογίας, με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος daVinci, απαλλάσσει αμέσως και με απόλυτη ασφάλεια τις ασθενείς από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ακράτεια και δυσκολία στην ούρηση. Το 98% των γυναικών που χειρουργούνται με αυτή την τεχνική δηλώνουν ικανοποιημένες και σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν χαμηλότερο δείκτη υποτροπών, χαμηλότερο δείκτη επανεπέμβασης, σχεδόν ανύπαρκτο πόνο στη σεξουαλική επαφή και μηδενικά ποσοστά διάβρωσης του πλέγματος. 

«Η πρόπτωση οργάνων αφορά στην κάθοδο των γυναικείων ουροποιογεννητικών οργάνων στη λεκάνη, με διαταραχή της υφής του κολπικού τοιχώματος και μερικές φορές προβολή των οργάνων έξω από τον κόλπο. Μπορεί να οφείλεται σε κήλη οποιουδήποτε συνδυασμού, όπως ουροδόχου κύστης (κυστεοκήλη), τραχήλου μήτρας, εντέρου και ορθού (ορθοκήλη)», μας εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Γεώργιος Κυριάκου και συνεχίζει: «Κάθε αύξηση της πίεσης στην κοιλία μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία πρόπτωσης. Πολλαπλοί ή δύσκολοι τοκετοί, χρόνιος βήχας, χρόνια δυσκοιλιότητα, αφαίρεση μήτρας, παχυσαρκία κ.λπ. είναι μερικές αιτίες, καθώς καθεμία απ’ αυτές σπρώχνει τα γυναικεία όργανα προς τη λεκάνη. Τελευταία, υπάρχει και η θεωρία της γονιδιακής χαλάρωσης του περίνεου, της λεκάνης δηλαδή της γυναίκας».

Επιρρεπείς στην εμφάνιση πρόπτωσης γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι όσες γυναίκες έχουν τεκνοποιήσει, κυρίως με φυσιολογικό τοκετό, το ποσοστό των οποίων ξεπερνά το 50%, ενώ το 2% αυτών παρουσιάζει σοβαρού βαθμού πτώση των οργάνων. Το 38% των ασθενών αναφέρει ενοχλητικά συμπτώματα, όπως συχνουρία, επιτακτικότητα, δυσκολία με διακοπές στην ούρηση, “μπούκωμα στον κόλπο”, ενίοτε ακράτεια ούρων και συχνές ουρολοιμώξεις, με το 25% να έχει έκπτωση στην ποιότητα ζωής. Υψηλές πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόπτωση του κολοβώματος του κόλπου ή τραχήλου έχουν και οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση μήτρας (υστερεκτομή), το 6-8% των οποίων οδηγούνται σε χειρουργική διόρθωση. O εκτιμώμενος κίνδυνος να υποβληθεί κάποια ασθενής σε επέμβαση στη διάρκεια της ζωής είναι 11%, για γυναίκες που φθάνουν μέχρι την ηλικία των 80 ετών.

Παρότι η χειρουργική διόρθωση της πρόπτωσης γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι διακοιλιακή ή διακολπική, η επέμβαση από την κοιλία θεωρείται ο χρυσός κανόνας παγκοσμίως και άρχισε να εφαρμόζεται λαπαροσκοπικά στη Γαλλία από τις αρχές του 2000.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ρομποτικά υποβοηθούμενη επέμβαση για τη διόρθωση τους πρόπτωσης γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι πολυάριθμα. Μεταξύ αυτών είναι η τρισδιάστατη άποψη του χειρουργικού πεδίου, η ικανότητα της ρομποτικής κάμερας αλλά και της εργονομίας των ρομποτικών εργαλείων να φτάνουν με μεγαλύτερη ευκολία στα όργανα-στόχο και κυρίως στο έδαφος της γυναικείας πυέλου-λεκάνης, που θεωρείται το πιο δυσπρόσιτο σημείο ακόμα και λαπαροσκοπικά.
 Πρόκειται για μια αναίμακτη τεχνική που επιτρέπει ταχύτερο χρόνο επέμβασης σε σχέση με τη λαπαροσκοπική, οπότε και μικρότερη διάρκεια νάρκωσης, εξαιρετικά περιορισμένη χρήση οπιούχων αναλγητικών μετεγχειρητικά, παραμονή στο νοσοκομείο μία ημέρα και ταχύτατη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες της ασθενούς.

Μετά την επέμβαση σ’ ένα ποσοστό γυναικών, που κυμαίνεται μεταξύ 0-50%, μπορεί να παρουσιαστεί η λεγόμενη ακράτεια από stress. Είναι η ακράτεια που εμφανίζεται ως ακούσια διαφυγή ούρων σε οποιαδήποτε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως στο βήχα, πτάρνισμα, γέλιο, τρέξιμο, χορό. Όσο η γυναίκα έχει την πρόπτωση η ακράτεια αυτή «καμουφλάρεται», καθότι η ουρήθρα με την κύστη παρουσιάζει μια γωνίωση από την ίδια την πτώση των γεννητικών οργάνων που εμποδίζει τη διαφυγή ούρων. Η χειρουργική αποκατάσταση της πρόπτωσης, ευθειάζει τη γωνία αυτή μεταξύ κύστης και ουρήθρας και εκδηλώνεται η ακράτεια. Στις περιπτώσεις όμως που συμβαίνει, είναι συνήθως ασήμαντη, δεν αποτελεί πρόβλημα για την ασθενή, καθώς αφορά μόνο διαβροχή με λίγες σταγόνες σε δυνατό βήχα ή γέλιο κ.λπ.

Τα τελευταία έτη εφαρμόζεται και η δια του κόλπου διόρθωση της πτώσης των γεννητικών οργάνων της γυναίκας. «Όμως, οι επιπλοκές είναι περισσότερες, γιατί η είσοδος του πλέγματος από την κοιλιά αποτελεί καθαρή πύλη εισόδου σε σχέση με την είσοδο αυτού διακολπικά. Τα διακοιλιακά πλέγματα είναι πλέγματα με μικρή επιφάνεια, ενώ στη διακοιλιακή μέθοδο δεν πειράζεται και δεν τέμνεται ο κόλπος, άρα δεν υφίσταται κολπικό αιμάτωμα, ούτε μικραίνει το μήκος του κόλπου με αποτέλεσμα λιγότερες διαβρώσεις του πλέγματος και υποτροπές της πρόπτωσης, μικρότερα ποσοστά δυσπαρευνίας (πόνου στην επαφή) και μικρότερα ποσοστά μετεγχειρητικής stress ακράτειας», διευκρινίζει ο Δρ. Κυριάκου.