Η ακράτεια ούρων είναι ένα συχνό πρόβλημα, κυρίως μεταξύ των ατόμων προχωρημένης ηλικίας. Οι ερευνητές βρήκαν τον τρόπο να ελέγχεται η ροή των ούρων, που η "ακαταστασία" τους προκαλεί αμηχανία. Όπως είπαν, στο περιθώριο της 6ης Πανελλήνιας Συνάντησης του Τμήματος Ουροδυναμικής, Ουρονευρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ), που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, στο μέλλον το πρόβλημα θα αντιμετωπίζεται με ένα τηλεχειριζόμενο μικροτσίπ, που θα εμφυτεύεται στον αστράγαλο.Η μέθοδος έχει, ήδη, εφαρμοστεί πειραματικά στην Ολλανδία σε 20 άτομα με πολύ καλά αποτελέσματα και, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, φαίνεται πως θα αντικαταστήσει τους εμφυτεύσιμους νευροτροποιητές, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακράτειας. 

"Το μικροτσίπ μοιάζει με τις ασφάλειες που έχουν οι ηλεκτρικές συσκευές και εμφυτεύεται με τοπική αναισθησία, ενώ ο ασθενής με ένα τηλεκοντρόλ μπορεί να ρυθμίζει την ούρηση και, μάλιστα, μπορεί να την αναστέλει" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Τμήματος Ουροδυναμικής, Ουρονευρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας της ΕΟ.Ε, Σταύρος Χαραλάμπους. "Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται για ανθρώπους που έχουν ακράτεια ούρων λόγω νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, αλλά είναι και για όσους έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στη σπονδυλική στήλη, από κάποιο ατύχημα και δεν μπορούν να ελέγξουν την ούρηση".

Το μικροτσίπ είναι πιο εύκολο στον χειρισμό από τους νευροτροποιητές, οι οποίοι είναι συσκευές που μοιάζουν με βηματοδότη και, ήδη, χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη - από τον περασμένο Ιούνιο έχουν εφαρμοστεί και σε ασθενείς στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Και οι νευροτροποιητές είναι εμφυτεύσιμες συσκευές που συνδέονται με εσωτερικά καλώδια με την σπονδυλική στήλη. Με τοπική αναισθησία και με μια ειδική επέμβαση που γίνεται στην σπονδυλική στήλη με λεπτή βελόνα εντοπίζεται το νεύρο που ελέγχει την ούρηση. Ο λόγος που γίνεται με τοπική αναισθησία είναι για να μπορεί ο ασθενής να απαντάει, όταν καταλάβει ότι έχει εντοπιστεί το νεύρο. Η συσκευή, που συνδέεται με τη σπονδυλική στήλη για 1-2 εβδομάδες, μένει έξω από τον οργανισμό, ώστε να μπορέσει να ρυθμιστεί και, αφού ρυθμιστεί, εμφυτεύεται στον ασθενή.

Η ακράτεια ούρων, όπως αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους, αυξάνει προοδευτικά με την πάροδο της ηλικίας. Το 40% των γυναικών κάθε ηλικίας παρουσιάζει ακράτεια και από αυτές ένα ποσοστό 70% μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, ενώ το 30% αντιμετωπίζεται με ταινίες που τοποθετούνται με επέμβαση. Στους άντρες η ακράτεια μετά από προστατεκτομή αντιμετωπίζεται με τεχνητό σφιγκτήρα ή όπως και στις γυναίκες με ταινίες.