Εδώ και αρκετά χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούσαν ότι τα ποσοστά των γεννήσεων κορυφώνονται κατά το μήνα Σεπτέμβριο, με πολλές μελέτες να επικαλούνται εποχιακές αλλαγές στην ανθρώπινη βιολογία για να εξηγήσουν αυτό το «baby boom» το οποίο πηγαίνοντας εννέα μήνες πίσω τοποθετείται στην σεξουαλική δραστηριότητα των εορτών. Όμως μια νέα έρευνα από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και το Instituto Gulbenkian de Ciência στην Πορτογαλία διαπιστώνει ότι οι εξηγήσεις για τις εγκυμοσύνες αυτές στην πραγματικότητα πρέπει να αναζητηθούν στον κοινωνικό παράγοντα και όχι στη βιολογία.

Είναι γνωστό ότι σε όλο τον κόσμο η διάθεση για σεξ την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αυξημένη και αυτό φίνεται μάλιστα και στη διαδικτυακή αναζήτηση για ερωτική συνεύρεση. Και ένα «παρεπόμενο» αυτού του ανεβασμένου σεξουαλικού ενδιαφέροντος είναι ότι εμφανίζεται παραδοσιακά αυξημένος ο αριθμός των γεννήσεων παιδιών μετά από εννέα μήνες, δηλαδή το μήνα Σεπτέμβριο κάθε έτους.
Σύμφωνα με τη αμερικανο-πορτογαλική επιστημονική μελέτη των προαναφερθέντων ιδρυμάτων, που ανέλυσε δεδομένα από 130 χώρες, τα οποία αφορούσαν τις σχετικές με το σεξ αναζητήσεις στη Google από το 2004 έως το 2014, καθώς επίσης το 10% όλων των αναρτήσεων στο Twitter μεταξύ 2010-2014, φαίνεται ότι η επιθυμία για σεξ αυξάνεται σημαντικά στη διάρκεια των γιορτών, είτε πρόκειται για χριστιανικές, είτε για μουσουλμανικές ή άλλες χώρες τόσο του βορείου όσο και του νοτίου ημισφαιρίου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Λουίς Ρότσα της Σχολής Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports.
«Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρέχουν την άνευ προηγουμένου δυνατότητα να αναλυθούν η συλλογική διάθεση και συμπεριφορά των ανθρώπων σε μαζική κλίμακα. Η μελέτη μας είναι η πρώτη πλανητικού επιπέδου ματιά στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και πώς αυτή σχετίζεται με τη διάθεση των ανθρώπων και το ενδιαφέρον τους για σεξ», δήλωσε ο Ρότσα.

Η ανάλυση του περιεχομένου των μηνυμάτων στο Twitter με ειδικό λογισμικό ανάλυσης συναισθημάτων αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι απανταχού της Γης νιώθουν πιο χαρούμενοι, ασφαλείς και ήρεμοι στη διάρκεια των γιορτών, πράγμα που έχει θετικό αντίκτυπο στο σεξ και τελικά στις γεννήσεις.
Η έρευνα δείχνει ότι στις χριστιανικές κοινωνίες η περίοδος Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς δημιουργεί σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον για σεξ από ό,τι το Πάσχα. Ίσως οι άνθρωποι αισθάνονται ένα μεγαλύτερο κίνητρο για να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, όταν η έμφαση δίνεται στην αγάπη και στα δώρα στα παιδιά. Η χριστουγεννιάτικη εποχή σχετίζεται επίσης με ιστορίες για το Ιησού ως βρέφος και την αγία οικογένεια, η οποία μπορεί να στρέφει τους ανθρώπους προς μια πιο ευτυχισμένη "οικογενειακή διάθεση".