Το ελληνικό γραφείο της ActionAid, με την υποστήριξη της διεθνούς ομάδας άμεσης δράσης IHEART, με μακρόχρονη εμπειρία στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, βρίσκεται στη Λέσβο. Όπως εξηγούν τα μέλη της, "αυτή τη στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι φεύγουν από τη Συρία και άλλες εμπόλεμες ζώνες για να γλυτώσουν τις ζωές τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο και πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη από φαγητό, νερό και ασφάλεια". 

Στη Λέσβο υπολογίζεται ότι καθημερινά φτάνουν 2.000 πρόσφυγες, από τη Συρία οι περισσότεροι, οι οποίοι παραμένουν για αρκετές μέρες στο νησί ζώντας σε άθλιες συνθήκες. Η παντελής έλλειψη υποδομών έχει δημιουργήσει μία σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Στόχος της ActionAid στη Λέσβο είναι η υποστήριξη των πιο ευάλωτων προσφύγων (εγκύων, παιδιών, ΑΜΕΑ, ασθενών) με είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής κ.ά. 

Προτεραιότητα είναι η δημιουργία Κέντρων Ημέρας για γυναίκες και παιδιά, στα οποία θα μπορούν με ασφάλεια οι γυναίκες να καλύψουν προσωπικές τους ανάγκες (θηλασμός κ.ά.) και τα παιδιά να νιώσουν και πάλι παιδιά. Μεγάλη σημασία, εξάλλου, έχει η ενημέρωση, η καθοδήγηση και η στήριξη των προσφύγων, μέσω κινητών αραβόφωνων ομάδων πληροφόρησης στα κέντρα φιλοξενίας, στα οποία θα μπορούν οι πρόσφυγες να μαθαίνουν τι πρέπει να κάνουν για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.