Σε επίπεδο δημόσιας υγείας η αγωγή για τον εθισμό σε ουσίες και αλκοόλ θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη χρήση καπνού καλύτερα από ό,τι σήμερα. Αυτό διαπίστωσαν Αμερικανοί ερευνητές, που έκαναν μελέτη σε 20 χώρες. Άνθρωποι που ακολουθούν αγωγή για εθισμό σε ουσίες και αλκοόλ, παγκοσμίως, χρησιμοποιούν καπνό 2 έως 3 φορές περισσότερο από το ποσοστό των ανθρώπων που δεν ακολουθεί αγωγή για εθισμό και τα ευρήματα έδειξαν ότι προγράμματα κατά της χρήσης ουσιών δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά θέματα σχετικά με τη χρήση καπνού.

Ο ερευνητής Joseph Guydish, καθηγητής στο University of California, του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι: "Όταν άνθρωποι αρχίσουν αγωγή για ουσίες και αλκοόλ δεν αντιμετωπίζονται για, ακόμη, έναν εθισμό, που έχει σημαντικές πιθανότητες τελικά να τους σκοτώσει, δηλαδή το κάπνισμα. Σε επίπεδο δημόσιας υγείας αυτό σημαίνει ότι η αγωγή για τον εθισμό θα πρέπει να αντιμετωπίζει τη χρήση καπνού καλύτερα από ό,τι σήμερα".

Οι ερευνητές επισκόπησαν 54 έρευνες που αφορούσαν 37.364 συμμετέχοντες, σε 20 χώρες (μετα-ανάλυση), οι οποίες δημοσιεύτηκαν στη Βρετανία από το 1987 έως το 2013. Ανακάλυψαν ότι σε ανθρώπους που ακολουθούσαν αγωγή για χρήση ουσιών και αλκοόλ, το συνολικό ποσοστό καπνίσματος ήταν 84% σε σύγκριση με ποσοστό 31% για ανθρώπους του γενικού πληθυσμού.

Ο καθηγητής Guydishι τόνισε ότι, όποιος ξεκινά αγωγή για χρήση ουσιών, θα πρέπει να αξιολογείται και να αντιμετωπίζεται και για χρήση καπνού.