Η διατήρηση επιπλέον κιλών όπως μας συμβουλεύουν οι επιστήμονες της υγείας, συνήθως συνδέεται με διάφορους κινδύνους για τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, μια νέα μελέτη έχει ανακαλύψει ότι οι άνθρωποι που ταξινομούνται στην κατηγορία των παχουλών, μπορεί να έχουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology, διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής την Louise Millard και τον George Davey Smith. Η ομάδα επιδόθηκε στο να αναλύσει πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το PHESANT (PHEnome Scan Analysis Tool) για την εκτέλεση αυτοματοποιημένης ανίχνευσης  στοιχείων στη UK Biobank.
Η UK Biobank είναι μια βάση δεδομένων που περιέχει γενετικά δεδομένα από 500.000 άντρες και γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ηλικία των 37 έως 73 ετών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες κατέληξαν σε πολλά συμπεράσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) ενός ατόμου και της υγείας του που είναι ήδη ευρέως γνωστά. Αυτά περιλαμβάνουν στοιχεία όπως  ότι τα άτομα με υψηλότερο ΒΜΙ είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, να πάσχουν από διαβήτη και να μπουν στην εφηβεία σε μικρότερη ηλικία.
Ωστόσο, ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι γενικά έχουν μια πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση, κάτι που προκάλεσε και την έκπληξή τους. 
Όσον αφορά τα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές δήλωσαν: "Εντοπίσαμε μια σειρά πιθανών συσχετίσεων που ήταν προηγουμένως άγνωστες. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες με γενετική προδιάθεση για υψηλότερο ΒΜΙ ήταν λιγότερο πιθανό να χαρακτηρίσουν τους εαυτούς τους ως νευρικά άτομα ή να θεωρηθούν ότι είναι λίγο πολύ αγχώδεις» 

Ο Dasha Nicholls, επικεφαλής της σχολής διατροφικών διαταραχών στο Royal College of Psychiatrists, εξήγησε πώς η διατροφή ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την ψυχική του κατάσταση. "Γνωρίζουμε ότι αν σε κάποιο άνθρωπο επηρεαστεί η ποιότητα της διατροφής του, τότε επηρεάζεται και η ικανότητά του να ελέγξει τα συναισθήματά του", δήλωσε στους The Times. "Δεν με εκπλήσσει με την έννοια αυτή ότι υπάρχει άμεση σύνδεση (ανάμεσα στη διατροφή και τον ψυχισμό), αλλά νομίζω ότι είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα μελέτη."