Περικοπή επιπλέον 129 εκατ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης από τον τομέα Υγείας καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, με αφορμή την ανακοίνωση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους των στοιχείων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το πρώτο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2017. 

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η υπέρβαση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων του έτους 2017 επιτεύχθηκε με την αφαίμαξη των νοικοκυριών από έμμεσους, άμεσους φόρους και την περικοπή δαπανών που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Παράλληλα τονίζει ότι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων που έχουν "στεγνώσει οικονομικά", υπερβαίνουν το 1 δις ευρώ και ότι περιμένουν πού και πού, κάποια χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, όπως φαγητό, θέρμανση, κίνηση και για την προμήθεια βασικών υλικών και φαρμάκων για να ανταπεξέλθουν στη λειτουργία τους.

"Τα νοσοκομεία έχουν φτάσει σε σημείο να εφημερεύουν και να αναζητούν υλικά και φάρμακα από άλλα Νοσοκομεία για να βγάλουν την εφημερία" αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι νοσοκομεία που εξυπηρετούν καρκινοπαθείς δεν διαθέτουν πια χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Αναγκάζονται οι ασθενείς να ψάχνουν σε άλλα Νοσοκομεία και όταν τα βρουν θα πρέπει να αναζητήσουν και ογκολόγο στο νοσοκομείο που τα βρήκαν, για να μπορέσουν να τα προμηθευτούν. 
Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των νοσοκομείων, παρατηρείται λίστα αναμονής άνω των τριών μηνών για ακτινοθεραπείες με το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών να είναι λιγότερο. 
Αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης χειρουργικών υλικών. Μιλάμε για σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις (καρκίνοι στο στομάχι, πάγκρεας κ.α.).
Οι Μονάδες αιμοκάθαρσης είναι διαλυμένες.
Τα Νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να συμπληρώσουν, να ανανεώσουν το αναλώσιμο υλικό. 
Κουβέρτες, σεντόνια, μαξιλαροθήκες, υγειονομικό υλικό καλούνται και τα φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους. Κλείνουν τα καλοριφέρ πολλές ώρες την ημέρα λόγω έλλειψης πετρελαίου και ξεπαγιάζουν οι ασθενείς.
Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να συντηρήσουν, να επισκευάσουν τον Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αν και η επισκευή τους κοστίζει λίγα ευρώ (αξονικοί, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, μηχανήματα αιμοκαθάρσης, αναισθησιολογικά κ.α.).

Το έτος 2018 τα Νοσοκομεία θα λάβουν 350 εκ. ευρώ λιγότερα Κρατική Χρηματοδότηση από εφέτος (θα λάβουν 800 εκατ. ευρώ). Το ίδιο και ο ΕΟΠΥΥ. Θα λάβει 266 εκ. ευρώ λιγότερα (θα λάβει 100 εκ. ευρώ).
Εάν η κατάσταση εφέτος είναι προβληματική του χρόνου θα είναι εφιαλτική για τους ασθενείς που επισκέπτονται τα Δημόσια Νοσοκομεία. 

Για το έτος 2018 δεν προβλέπονται προσλήψεις. Το αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας στη συνάντηση για το επικουρικό προσωπικό.
2000 εργαζόμενοι  αποχωρούν από τα Νοσοκομεία έως τέλους του έτους 2017. 
Οι μειώσεις μόνιμου προσωπικού έφτασαν τις 25.000 επί των Μνημονιακών ετών. Μόνο τα τελευταία δύο, έφτασαν τις 7000. 
800.000 ρεπό και κανονικές άδειες οφείλονται στο Νοσηλευτικό Προσωπικό.
Υπηρετεί 1 ή 2 Νοσηλεύτριες σε κάθε κλινική των 40 ασθενών σε κάθε βάρδια. Έχουν ξεπεράσει το όριο της εργασιακής εξουθένωσης. 
Χριστούγεννα- Πρωτοχρονιά κάνουν βάρδια οι ίδιοι Νοσηλευτές πρωί – νύχτα, όπως και πέρυσι και πρόπερσι. Και όλα αυτά με πρόσθετες μειώσεις μισθών, από επέκταση των ασφαλιστικών εισφορών. Αυξήθηκε η υγειονομική περίθαλψη 2% στους μισθούς, στις συντάξεις και επεκτάθηκε στις επικουρικές. 800 εκ. ευρώ εισπράττει κατ’ έτος το Κράτος από αυτό το μέτρο, τα οποία  όμως δεν καταλήγουν στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ.