Αν ζαλίζεστε συχνά όταν σηκώνεστε απότομα δεν αποκλείεται να έχετε ορθοστατική υπόταση, λέει έρευνα του Harvard Medical School στη Βοστόνη. Όταν σηκωνόμαστε, μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα ή σε θολή όραση - αν και θα μπορούσε να φταίει η αφυδάτωση ή η λήψη φαρμάκων. Αν, βέβαια, συμβαίνει συχνά, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη ότι πάσχετε από ορθοστατική υπόταση - είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά την αλλαγή θέσης, που μπορεί να συμβεί εντός 3 λεπτών από την έγερση ή το κάθισμα.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε ιατρικά αρχεία 165 ανθρώπων που είχαν υποβληθεί σε εξέταση του νευρικού συστήματος. Από αυτούς 48 διαγνώστηκαν με καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση, 42 με ορθοστατική υπόταση, ενώ 75 δεν είχαν κάποια από αυτές τις παθήσεις. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 59 έτη. Κατά τη διάρκεια 10 ετών το 54% των ανθρώπων με καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση εμφάνισε εξέλιξη σε ορθοστατική υπόταση, ενώ το 31% εμφάνισε εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, όπως νόσο του Πάρκινσον ή άνοια με σωματίδια Lewy.

Το ποσοστό θνησιμότητα στους συμμετέχοντες ήταν 29% για όσους είχαν καθυστερημένη ορθοστατική υπόταση και 64% για όσους είχαν ορθοστατική υπόταση. Για όσους δεν είχαν καμία πάθηση, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 9%.

Ο ερευνητής Dr. Christopher Gibbons, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που είχαν την καθυστερημένη μορφή της πάθησης θα αναπτύξουν στη συνέχεια την πιο σοβαρή μορφή της. Τα ευρήματα μπορούν ίσως να οδηγήσουν σε έγκαιρη αναγνώριση, διάγνωση και αγωγή της πάθησης και πιθανόν άλλων νόσων που μπορεί να συμβάλουν σε πρόωρο θάνατο.