Με τη χρήση βλαστοκυττάρων από ποντίκια, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ιντιανάπολις δημιούργησαν, τόσο την ανώτερη όσο και την κατώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας, η οποία με τη σειρά της ανέπτυξε θύλακες τρίχας, όπως θα συνέβαινε στον οργανισμό ενός ποντικού.

Ο νέος εργαστηριακός ιστός δέρματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές φαρμάκων κατά της φαλάκρας, βοηθώντας τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον μηχανισμό ανάπτυξης της τριχοφυΐας.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Καρλ Κέλερ ισχυρίζεται ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως βάση για την ανάπτυξη ρεπλίκας του ανθρώπινου δέρματος στο μέλλον. «Θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για τη δοκιμή φαρμάκων ή για τη μελέτη της εξάπλωσης καρκίνων του δέρματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος του Κέλερ και της ομάδας του ήταν να δημιουργήσουν μικροσκοπικές βερσιόν αληθινών οργάνων του έσω ωτός για τη θεραπεία της κώφωσης. Όταν, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι μεταξύ αυτών είχαν αναπτυχθεί και δερματικά κύτταρα, αποφάσισαν να επιχειρήσουν να δρομολογήσουν τον σχηματισμό θυλάκων τρίχας σε αυτά.

Το πείραμά τους στέφθηκε με επιτυχία, καθώς, όπως λένε, το δέρμα που ανέπτυξαν στο εργαστήριο εμφάνισε ποικιλία θυλάκων τρίχας, παρόμοια με αυτή που συναντάται στο τρίχωμα των ποντικών.

Η σχετική δημοσέιευση έγινε στο Cell Reports και οι άνδρες έχουν, πλέον, ελπίδες, ότι η φαλάκρα στο μέλλον μπορεί να αποτελεί παρελθόν.