Ξέρουμε ότι ο καρκίνος του μαστού "θερίζει", αλλά την ίδια ώρα είναι ιάσιμος, αν ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο. Ωστόσο αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι το γεγονός, ότι σημαντικός αριθμός γυναικών δεν "ψάχνεται" για τη νόσο, εάν δεν είναι ικανοποιημένος από το σχήμα και από το μέγεθος του στήθους.

Μάλιστα η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες, που είναι δυσαρεστημένες από την εικόνα των μαστών τους, ακόμη κι αν πιάσουν κάτι, είναι πολύ πιθανό να καθυστερήσουν να πάνε στον γιατρό, σε σύγκριση με εκείνες που είναι ικανοποιημένες από την εικόνα του σώματός τους.

Συγκεκριμένα στη μελέτη συμμετείχαν 384 γυναίκες από τη Βρετανία και, όπως φάνηκε, ενώ το 31% ήθελε μικρότερα στήθη, το 44% ήθελε μεγαλύτερα στήθη και το ένα τρίτο των γυναικών (33%) παραδέχτηκε ότι σπάνια ή ποτέ δεν κάνει αυτοεξέταση του στήθους.

Το ανησυχητικό είναι ότι, εάν διαπιστώσουν κάποια αλλαγή στη μορφολογία του μαστού, μία στις δέκα (8%) παραδέχτηκε ότι είτε θα καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο να πάει για εξέταση, είτε θα το αποφύγει εντελώς (2%).

"Για τις γυναίκες, που είναι δυσαρεστημένες με το μέγεθος του στήθους τους, το να πρέπει να το "επιθεωρήσουν" φαντάζει απειλητικό κι έτσι μπορεί να το αποφεύγουν.

Η δυσαρέσκεια για το μέγεθος του μαστού μπορεί, επίσης, να ενεργοποιήσει αρνητικά συναισθήματα, όπως ντροπή και αμηχανία, που έχουν ως αποτέλεσμα την αποφυγή της αυτοεξέτασης του στήθους", ανέφερε ο καθηγητής Viren Swami, από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, ερμηνεύοντας τα ευρήματα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η προώθηση της μεγαλύτερης ικανοποίησης από το μέγεθος του στήθους και η ευαισθητοποίηση γύρω από τα προβλήματα υγείας, που μπορεί να εμφανιστούν, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις γυναίκες να δουν το στήθος τους από άλλη σκοπιά - για παράδειγμα, να εκτιμήσουν την πολύτιμη ικανότητά του να παράγει γάλα για τα μωρά - και όχι μόνο από την καθαρά αισθητική πλευρά, προκειμένου να τονωθεί η αυτοπεποίθησή τους και να ελέγχονται προληπτικά τακτικά.