Η παρακεταμόλη είναι ίσως το πιο δημοφιλές παυσίπονο σε όλο τον κόσμο, αλλά φαίνεται ότι παρεμποδίζει την ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων των θηλυκών απογόνων, που σημαίνει ότι παράγουν λιγότερα ωάρια, λένε οι επιστήμονες.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι βλάπτει εξίσου και την ανδρική γονιμότητα, ενώ το έμβρυο βρίσκεται στη μήτρα.

Η ανασκόπηση τριών, χωριστών πειραμάτων σε αρουραίους και σε ποντίκια, που έχουν παρόμοια αναπαραγωγικά συστήματα, προκαλεί έντονη ανησυχία.

Συνήθως οι γυναικολόγοι αποτρέπουν τις εγκύους από το να παίρνουν παυσίπονα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις η χρήση τους κρίνεται αναγκαία. Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις, η παρακεταμόλη πρέπει να λαμβάνεται μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο και για το ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Ο Dr David Kristensen, από το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, δήλωσε: "Παρόλο που η χρήση παρακεταμόλης μπορεί να μην προκαλεί σοβαρή βλάβη στη γονιμότητα, εξακολουθεί να υπάρχει πραγματική ανησυχία, δεδομένου ότι τα ευρήματα από τρία διαφορετικά εργαστήρια διαπίστωσαν - ανεξάρτητα το ένα από το άλλο - ότι η παρακεταμόλη μπορεί να διαταράξει την αναπαραγωγική ανάπτυξη των γυναικών με αυτόν τον τρόπο.

Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση με επιδημιολογικές μελέτες, προκειμένου να δούμε πώς, ακριβώς, το φάρμακο επιδρά στη γυναικεία γονιμότητα".

Πάρα πολλές έγκυοι ανά τον πλανήτη παίρνουν παρακεταμόλη για να αντιμετωπίσουν τον πονοκέφαλο ή τον πυρετό - θεωρείται το μόνο ασφαλές παυσίπονο για τις μέλλουσες μητέρες και είναι μη συνταγογραφούμενο. 

Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση Endocrine Connections.