Τουλάχιστον αυτό ισχύει στη Μεγάλη Βρετανία καθώς, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Independent» και το ΑΠΕ, ο χωρισμός έρχεται ύστερα από το άγχος που προκαλεί στους ανθρώπους η προσπάθεια που καταβάλλουν, ώστε να περάσουν «γλυκά» Χριστούγεννα, όταν δεν είναι, πλέον, ευχαριστημένοι από το έτερον ήμισυ.

Σύμφωνα με την Relate (βρετανική εταιρεία που ασχολείται με τις σχέσεις των ανθρώπων), τον μεγαλύτερο αριθμό κλήσεων τις λαμβάνει τον Ιανουάριο, καθώς τα προβλήματα ενός γάμου ή μιας μακροχρόνιας σχέσης έρχονται στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Amicable, περισσότερες από 40.000 άνθρωποι αναζητούν στο Διαδίκτυο πληροφορίες για το διαζύγιο τον Ιανουάριο.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Relate δέχτηκε αύξηση 24% στις κλήσεις της, σε σχέση με τον μέσο όρο του υπόλοιπου χρόνου, ενώ και για φέτος οι σύμβουλοι της εταιρείας αναμένουν ότι τα ποσοστά των κλήσεων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα.

Πάντως οι ειδικοί λένε ότι, τα ζευγάρια που φτάνουν στον χωρισμό, αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, αντιμετωπίζουν προβλήματα καιρό πριν.