Η άσκηση, μάλιστα, όχι μόνο προλαμβάνει καταστάσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά τις αναστρέφει κιόλας.

Έτσι, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιστημονική έκδοση Circulation, ακόμη και όσοι έχουν περάσει δεκαετίες "βιδωμένοι" σε μια καρέκλα, μπορούν να καταφέρουν να ωφεληθούν από την άσκηση, αρκεί να ξεκινήσουν πριν από την ηλικία των 65 χρόνων, οπότε η καρδιά διατηρεί ακόμη την πλαστικότητά της και την ικανότητα να αναπλάθεται. 

Δυο χρόνια αεροβική άσκηση, όπως ζωηρό περπάτημα, τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα, είναι το "στοίχημα".

Τη μελέτη έκανε το Ινστιτούτο Άσκησης και Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Southwestern του Τέξας και του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Ντάλας.

Μελέτησαν 53 ενήλικες, ηλικίας από 45 έως 64 ετών. Τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Οι μισοί έκαναν αεροβική άσκηση για διάστημα δύο ετών, η οποία εντεινόταν όσο περνούσε ο καιρός και οι άλλοι μισοί έκαναν γιόγκα, ασκήσεις ισορροπίας και βάρη τρεις φορές την εβδομάδα, πάλι για δυο χρόνια.  

Η ομάδα που έκανε αερόβια άσκηση παρουσίασε βελτίωση κατά 18% στη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης και βελτίωση κατά 25% στην "πλαστικότητα" στον αριστερό κοιλιακό μυ της καρδιάς - και οι δύο δείκτες μιας πιο υγιούς καρδιάς. Στην άλλη ομάδα δεν παρατηρήθηκαν ανάλογα οφέλη.

«Βάσει σειράς πειραμάτων που έκανε η ομάδα μας τα τελευταία πέντε χρόνια, αυτή η "δόση" γυμναστικής μπορεί να γίνει η "ιατρική συνταγή" για τη ζωή.

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους, όπως ακριβώς κάνουν καθημερινά ένα ντους ή πλένουν τα δόντια τους», δήλωσε ο Dr Benjamin Levine, καθηγητής παθολογίας, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ιδρυτής του Institute for Exercise and Environmental Medicine.  

Η καθιστική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς, δηλαδή του τμήματος του καρδιακού μυ, που διοχετεύει το υπόλοιπο σώμα με πλούσιο σε οξυγόνο αίμα. Όταν ο καρδιακός μυς σκληραίνει, αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός θάλαμος δεν γεμίζει πλήρως με αίμα. Στην χείριστη περίπτωση το αίμα μπορεί να μπει στους πνεύμονες και τότε μπορεί να εκδηλωθεί καρδιακή ανεπάρκεια.