Ένα 24ωρο μετά την δημοσίευση ευρημάτων για τους κινδύνους, που κρύβει η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης από τις εγκύους, τα νέα ευρήματα για την ιβουπροφαίνη προκαλούν νέες ανησυχίες.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι οι υψηλές δόσεις ιβουπροφαίνης, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως να σχετίζονται με προβλήματα υπογονιμότητας, στυτικής δυσλειτουργίας, κόπωσης και μυϊκής απώλειας, σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα ευρέως συνταγογραφούμενο, μη στεροειδές φάρμακο, με αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντιπυρετική δράση. Οι μεγάλες δόσεις και η λήψη του φαρμάκου για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα προβλήματα υγείας, λόγω σημαντικής μείωσης της τεστοστερόνης και μικρότερης παραγωγής σπερματοζωαρίων. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον David Mobjerg Kristensen, του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, μελέτησαν μια ομάδα 31 υγιών ανδρών, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, οι οποίοι έπαιρναν το φάρμακο καθημερινά έως για έξι συνεχόμενες εβδομάδες.

Όσοι έπαιρναν δύο φορές κάθε μέρα 600 μιλιγκράμ ιβουπροφαίνη επί δύο εβδομάδες, εμφάνισαν διαταραχή των ανδρικών ορμονών (υπογοναδισμό), ανάλογη με αυτή που εμφανίζεται σε ηλικιωμένους και σε καπνιστές. Ο υπογοναδισμός οφειλόταν σε μείωση της τεστοστερόνης (18% μέσα σε δύο εβδομάδες λήψης του φαρμάκου), λόγω ανεπαρκούς παραγωγής της εν λόγω ορμόνης στους όρχεις.

Οι Δανοί ειδικοί εξέφρασαν φόβους ότι οι συγκεκριμένες βλάβες μπορεί να γίνουν μόνιμες και άρα πιο σοβαρές, αν η λήψη του φαρμάκου διαρκέσει περισσότερο.

«Η άμεση ανησυχία μας αφορά τη γονιμότητα των ανδρών που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα για πολύ χρόνο. Οι ουσίες αυτές είναι καλά αναλγητικά, αλλά ορισμένοι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν χωρίς να σκέφτονται ότι αποτελούν κανονικά φάρμακα», δήλωσε ο Dr Kristensen.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη συχνή χρήση ιβουπροφαίνης με αυξημένο κίνδυνο για εμφράγματα, καθώς και προβλήματα υγείας στις εγκύους και στα μωρά τους (μεταξύ άλλων, υπερδιπλασιάζεται ο κίνδυνος αποβολής).