Εξωτερικά μοιάζει με μια απλή κάψουλα, αλλά, όταν φτάσει στο στομάχι, η επικάλυψή του διαλύεται και αποδεσμεύoνται αργά οι ημερήσιες δόσεις μιας εβδομάδας, του «κοκτέιλ» των φαρμάκων που οι ασθενείς παίρνουν για τον ιό HIV του έιτζ.      

Η νέα κάψουλα είναι από πολυμερές υλικό κι έχει σχήμα άστρου και οι ερευνητές από το ΜΙΤ και από το Χάρβαρντ, καθώς και από το νοσοκομείο Brigham and Women's της Βοστώνης πιστεύουν ότι η αντικατάσταση των καθημερινών χαπιών με μια εβδομαδιαία θεραπεία, θα βοηθήσει τους ασθενείς να είναι πιο συνεπείς με τη θεραπεία τους - μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο το 30% των ασθενών παίρνει κανονικά τις δόσεις του. Επιπλέον η κάψουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που κινδυνεύουν να εκτεθούν στον HIV, μειώνοντας τον κίνδυνο λοίμωξής τους.

Τα τεστ σε χοίρους έδειξαν ότι, σε διάστημα μιας εβδομάδας, η κάψουλα μπορεί να απελευθερώσει με επιτυχία στο στομάχι τρία διαφορετικά φάρμακα για τον HIV (dolutegravir, rilpivirine και cabotegravir). Μετά την πλήρη αποδέσμευση των φαρμάκων, η κάψουλα αποσυντίθεται σε μικρότερα τμήματα που περνούν από την πεπτική οδό, σύμφωνα με το BBC και με το ΑΠΕ.

Αν και η θνησιμότητα λόγω του HIV έχει μειωθεί σημαντικά, μετά την εισαγωγή των αντιρετροϊκών θεραπειών στη δεκαετία του 1990 και οι άνθρωποι με τον ιό έχουν, πια, σχεδόν κανονική διάρκεια ζωής, κάθε χρόνο υπάρχουν ακόμη, περίπου 2,1 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις από τον ιό και 1,2 εκατομμύρια θάνατοι.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση Nature Communications.