Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι, που βάζουν τσιγάρο για πρώτη φορά στο στόμα τους, καταλήγουν τακτικοί καπνιστές, έστω και προσωρινά, γίνεται αντιληπτό ότι καλύτερα να μην το δοκιμάσει κάποιος καν, ειδικά ένα παιδί, αν δεν θέλει να καταλήξει κανονικός καπνιστής.

Τα ευρήματα από 215.000 άτομα από τη Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι από το 60,3% εκείνων που δοκίμασαν τσιγάρο, το 68, 9% πήρε πακέτο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Hajek, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nicotine & Tobacco Research.

«Διαπιστώσαμε ότι ο ρυθμός μετατροπής του "καπνιστή πρώτης χρήσης" σε "καθημερινό καπνιστή" είναι εκπληκτικά ταχύς, πράγμα που επιβεβαιώνει πόσο σημαντικό είναι να προλαμβάνουμε τον πειραματισμό με τα τσιγάρα», υπογράμμισε ο επικεφαλής ερευνητής.

«Όπως στην ανάπτυξη κάθε εθιστικής συμπεριφοράς, το πέρασμα από τον πειραματισμό στην καθημερινή πρακτική αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς σηματοδοτεί ότι, αυτό που ήταν μια απλή διασκέδαση, έγινε, πια, επιτακτική ανάγκη».

Φαίνεται, πάντως, ότι όλα αυτά δεν ισχύουν στην περίπτωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Εκεί αυτοί που ατμίζουν μια φορά, είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν τακτικοί ατμιστές.