Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι μητέρες, που είχαν επιλόχειο κατάθλιψη και έλαβαν μέρος σε ομαδικά μαθήματα τραγουδιού με τα μωρά τους, είδαν τα συμπτώματα να βελτιώνονται πιο γρήγορα.

Η ταχεία ανάρρωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντική, καθώς συμβάλλει στον περιορισμό των επιπτώσεων τόσο στη μητέρα, όσο και στο βρέφος. Η επιλόχειος κατάθλιψη εμφανίζεται σε μία στις οκτώ γυναίκες μετά τη γέννα. 

Στην έρευνα συμμετείχαν 134 μητέρες, που χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: Μία που έλαβε μέρος σε ομαδικό τραγούδι, άλλη που έλαβε μέρος σε δημιουργικό παιχνίδι και άλλη που έλαβε τη συνήθη φροντίδα, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει οικογενειακή στήριξη, αντικαταθλιπτικά ή διαλογισμό.

Τα μαθήματα τραγουδιού δίδαξαν στις μητέρες νανουρίσματα και τραγούδια από όλο τον κόσμο και δημιουργία νέων τραγουδιών.

Όσες είχαν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα ανέφεραν πολύ πιο γρήγορη βελτίωση, σε σχέση με τις μητέρες της συνήθους φροντίδας και του παιχνιδιού. Όλες οι ομάδες είχαν βελτίωση σε διάστημα 10 εβδομάδων, αλλά τις πρώτες 6, η ομάδα του τραγουδιού ήδη είχε αναφέρει μείωση 35% των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Η Dr Daisy Fancourt από το UCL, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι πολλές μητέρες παίρνουν φάρμακα κατά τον θηλασμό, αλλά το τραγούδι είναι μια εναλλακτική που μπορεί να τις βοηθήσει.