Η πρωτοποριακή μέθοδος επιτρέπει στους επιστήμονες να διορθώνουν τις τρύπες με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Οι πρώτες εφαρμογές σε πειραματόζωα (τρωκτικά και χοίρους) αποκατέστησαν τραύματα στην καρδιά, στο στομάχι και στην κοιλιά των ζώων. Μάλιστα σε ένα ζωντανό χοίρο έκλεισαν μια τρύπα στην καρδιά του, καθώς αυτή χτυπούσε.

Οι ερευνητές - ανάμεσά τους και ο Ελληνικής καταγωγής μηχανολόγος μηχανικός Παναγιώτης Πολυγερινός - με επικεφαλής την Ellen Roche από το Πανεπιστήμιο Harvard έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Όπως εξήγησαν, η νέα μέθοδος συνίσταται σε ένα επίθεμα («τσιρότο»), που προσκολλάται στο όργανο – στόχο, χάρη σε μια ειδική «κόλλα», με τη βοήθεια δύο μικρών μπαλονιών και ενός καλωδίου οπτικής ίνας, που εκπέμπει υπεριώδες φως. Ο γιατρός αρκεί να κάνει ένα μικροσκοπικό άνοιγμα στο σώμα για να εισάγει το εν λόγω σύστημα στον ασθενή. Η συσκευή τοποθετεί το επίθεμα στο σημείο του τραύματος και μετά το σταθεροποιεί με την πίεση των δύο μπαλονιών. Το υπεριώδες φως, που εκπέμπεται, σταθεροποιεί την «κόλλα» του επιθέματος. Τόσο το επίθεμα όσο και η «κόλλα» είναι βιοδιασπώμενα και απορροφώνται σταδιακά από το σώμα, καθώς το τραύμα θεραπεύεται.

«Τα βιοδιασπώμενα επιθέματα - εκτός από την τοποθέτησή τους με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο - έχουν σημαντικά πρόσθετα πλεονεκτήματα, καθώς το επίθεμα μπορεί να κοπεί σε οποιοδήποτε μέγεθος, είναι ελαστικό, κινείται μαζί με τον τραυματισμένο ιστό και, τελικά, απορροφάται από αυτόν» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης.

Η νέα μέθοδος θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθεί μελλοντικά στην καρδιοχειρουργική, όπου σήμερα τέτοια τραύματα απαιτούν είτε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, είτε την εισαγωγή μεταλλικών συσκευών που παραμένουν στο σώμα.

Ο μηχανολόγος μηχανικός Παναγιώτης Πολυγερινός συμμετείχε στην έρευνα ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Μηχανικής Μηχανικής & Εφαρμοσμένων Επιστημών και στο Ινστιτούτο Βιολογικής Μηχανικής Wyss του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Σήμερα είναι επίκουρος καθηγητής στην Πολυτεχνικής Σχολής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Αποφοίτησε από το ΤΕΙ Κρήτης (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών) το 2006 και πήρε το διδακτορικό του στην ιατρική ρομποτική από το King's College του Λονδίνου το 2011.