Οι ηλικιωμένες γυναίκες αφιερώνουν κατά μέσο όρο περίπου πέντε ώρες την ημέρα για τις δουλειές του σπιτιού και οι άνδρες τρεις ώρες. Αλλά αν οι γυναίκες το παρακάνουν, κουραστούν κι αρχίσουν να κοιμούνται λιγότερο, τότε κινδυνεύει η υγεία τους.

Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες που κοιμούνταν λιγότερες από επτά ώρες τη νύχτα, είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να είναι υγιείς, όταν έκαναν περισσότερες από τρεις ώρες οικιακής εργασίας την ημέρα. Αλλά οι δουλειές δεν είχαν καμία επίδραση στην υγεία των ανδρών που πληρούσαν τα ίδια κριτήρια. 

Ίσως αυτός να είναι ένας σοβαρός λόγος για τους άνδρες, ώστε να μπουν πιο δυναμικά "στο παιχνίδι" των οικοκυρικών, κάτι που και θα τους κρατά σε φόρμα και σε εγρήγορση. Και για τις γυναίκες να αφήσουν στην άκρη ξεσκόνισμα και σιδέρωμα και να ασχοληθούν με τα μερεμέτια ή την κηπουρική.

Οι ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου Ερευνών Πρόληψης και Επιδημιολογίας Λάιμπνιτς δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο βρετανικό περιοδικό BMC Public Health. Μελέτησαν στοιχεία για 36.000 συνταξιούχους από επτά χώρες.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν πόση ώρα αφιέρωναν σε συνολικά 41 δραστηριότητες, πόσες ώρες κοιμούνταν τα βράδια και ποια ήταν η κατάσταση της υγείας τους.

Διαπιστώθηκε ότι σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες οι άνδρες περνάνε λιγότερες ώρες καθαρίζοντας, μαγειρεύοντας και ψωνίζοντας για το νοικοκυριό (89 λεπτά, δηλαδή περίπου μιάμιση ώρα τη μέρα) από ό,τι οι γυναίκες (218 λεπτά ή πάνω από τρισήμιση ώρες).

Από την άλλη, οι γυναίκες αφιερώνουν καθημερινά σχεδόν τον μισό χρόνο για κηπουρική, συντήρηση και άλλες περεμφερείς εργασίες (39 λεπτά) σε σχέση με τους άνδρες (69 λεπτά).

Οι ηλικιωμένες Ιταλίδες και οι Γερμανίδες περνάνε τις περισσότερες ώρες κάνοντας δουλειές του σπιτιού (περίπου πέντε ώρες τη μέρα), ενώ οι Αμερικάνες τις λιγότερες (τέσσερις ώρες). Όσον αφορά στους ηλικιωμένους άνδρες, οι Ιταλοί αφιερώνουν τον λιγότερο χρόνο στο νοικοκυριό (2,7 ώρες τη μέρα), ενώ οι Γερμανοί τον περισσότερο (4,2 ώρες).