Μια ασπιρίνη την ημέρα μπορεί να διπλασιάσει το προσδόκιμο ζωής σε ασθενείς με καρκίνο στο γαστρεντερικό και να κερδίσουν συνολικά τέσσερα χρόνια ζωής, συγκριτικά με όσους δεν παίρνουν ασπιρίνη. Αυτό έδειξε μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 14000 ασθενείς στην Ολλανδία. Η επίδραση της ασπιρίνης στους επιζήσαντες διαπιστώθηκε μετά την προσαρμογή παραγόντων, όπως η ηλικία των ασθενών, το φύλο τους, το στάδιο του καρκίνου, τις θεραπείες και άλλες ιατρικές παραμέτρους, που επηρεάζουν τα ποσοστά θνησιμότητας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Dr Martine Frouws, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Leiden, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου 2015 στη Βιέννη. Όπως είπαν, τα νέα ευρήματα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θεραπευτική χρήση της ασπιρίνης σε όλο το εύρος των συγκεκριμένων καρκίνων (παχέος εντέρου, οισοφάγου κ.ά.) και θα επηρεάσουν τα εθνικά συστήματα υγείας. «Με δεδομένο ότι η ασπιρίνη είναι φθηνό φάρμακο, που δεν χρειάζεται συνταγογράφηση, και έχει σχετικά λίγες παρενέργειες, πρόκειται να έχει ιδιαίτερα θετική επίπτωση τόσο στα συστήματα υγείας, όσο και στους ασθενείς» δήλωσε η Frouws.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολλανδία μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, ελεγχόμενη με την χρήση εικονικού φαρμάκου (placebo), η οποία ερευνά τη θεραπευτική επίδραση μιας καθημερινής δόσης 80 μιλιγκράμ ασπιρίνης σε ηλικιωμένους με καρκίνο του εντέρου. Η μελέτη έχει ως στόχο να αποδείξει τα αντικαρκινικά οφέλη της ασπιρίνης

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η προστατευτική επίδραση της ασπιρίνης κατά του καρκίνου οφείλεται στην αντιαιμοπεταλιακή της δράση. Συχνά τα καρκινικά κύτταρα «κρύβονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, με τη βοήθεια των αιμοπεταλίων που βρίσκονται γύρω τους. Η ασπιρίνη φαίνεται να ξεσκεπάζει αυτό το «καμουφλάζ», επιτρέποντας στην άμυνα του οργανισμού να αναγνωρίσει και μετά να καταστρέψει τα κύτταρα των όγκων.