Οι ερευνητές κοίταξαν 2733 περιπτώσεις γυναικών και διαπίστωσαν ότι τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια, ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που είχαν κάνει οι γυναίκες - συμπεριλαμβανομένων των μαστεκτομών.

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες μπορούν να πάρουν τον χρόνο τους για να αποφασίσουν εάν θα υποβληθούν σε διπλή μαστεκτομή, που πολύ συχνά γίνεται προληπτικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι γυναίκες με μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 έχουν επτά στις δέκα πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού έως την ηλικία των 80 ετών. Επίσης είναι πιθανότερο να νοσήσουν σε νεότερη ηλικία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet Oncology, δείχνουν ότι το 12% των γυναικών, ηλικίας από 18 έως 40 ετών, οι οποίες ακολουθούσαν θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού σε 127 νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου την περίοδο 2000 - 2008, έφερε το "ελαττωματικό" γονίδιο.

Το ίδιο διάστημα 651 πέθαναν εξαιτίας του καρκίνου, ενώ, όσες είχαν τη μετάλλαξη BRCA, ήταν εξίσου πιθανό να επιβιώσουν για δύο, πέντε και δέκα χρόνια, όπως κι εκείνες χωρίς τη γενετική μετάλλαξη.