Η ποδηλασία έχει ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για σοβαρά προβλήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στους άνδρες.

Όμως η νέα, μεγάλη μελέτη, που έγινε σε Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, στην οποία συμμετείχαν 2774 ποδηλάτες, 539 κολυμβητές και 789 δρομείς, αθωώνει το ποδήλατο και τονίζει ότι τα οφέλη του στην υγεία ξεπερνούν τυχόν επιβλαβείς επιπτώσεις.

Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Urology, δήλωσαν ότι οι παλιότερες μελέτες - που έδειξαν ότι η ποδηλασία επηρεάζει τη στυτική λειτουργία και όχι μόνο - έγιναν σε μικρά δείγματα και δεν είχαν συγκρίσιμα στοιχεία. 

«Η ποδηλασία προσφέρει τεράστια καρδιαγγειακά οφέλη και επιβαρύνει ελάχιστα τις αρθρώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Benjamin Breyer, από το Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Τα οφέλη για την υγεία, που απολαμβάνουν οι ποδηλάτες, αντισταθμίζουν κατά πολύ τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ποδηλάτες είχαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερες πιθανότητες μουδιάσματος των γεννητικών οργάνων, σύμφωνα με τη μελέτη, αλλά με το να στέκεται ο ποδηλάτης όρθιος περισσότερο από το 20% του χρόνου που κάνει ποδήλατο, οι πιθανότητες να εμφανίσει μούδιασμα μειώνονται σημαντικά.

Στα ευρήματα δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ όσων ήταν ποδηλάτες υψηλής έντασης - εκείνων, δηλαδή, που έκαναν ποδήλατο για πάνω από δύο χρόνια, πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα και κατά μέσο όρο διένυαν περισσότερα από 40 χιλιόμετρα τη φορά - και όσους έκαναν ποδήλατο για λόγους αναψυχής.