Τα ανησυχητικά ευρήματα προέκυψαν από πειράματα σε κύτταρα ποντικών και ανθρώπων. Όπως διαπιστώθηκε, τα αλμυρά τρόφιμα ενεργοποιούν μια φλεγμονώδη ανοσολογική απόκριση, που στερεί το οξυγόνο από τον εγκέφαλο και βλάπτει τους νευρώνες, προκαλώντας συμπεριφορικά και διανοητικά προβλήματα.

Ευτυχώς η κατάσταση αντιστράφηκε, με την επιστροφή σε μια κανονική διατροφή, οπότε οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αλλαγή του τρόπου διατροφής προς ένα πιο υγιεινό μοντέλο, πράγματι, λειτουργεί.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων, η καθημερινή κατανάλωση αλατιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία τέταρτα του κουταλιού του γλυκού, αλλά οι περισσότεροι τρώνε 50% παραπάνω. Το αλάτι, όμως, προκαλεί φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με πολλές παθήσεις.

Οι ερευνητές υπέβαλαν τα πειραματόζωα σε αλμυρή διατροφή και αυτό μέσα σε λίγες εβδομάδες οδήγησε σε δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων και σε μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Ως απάντηση, συνέβη μια χημική αντίδραση, που κατέστειλε το μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο είναι ένα είδος ισχυρού πολυ-μεσολαβητή - βοηθά, για παράδειγμα, τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν. Είναι, επίσης, απαραίτητο στον ιππόκαμπο, προκειμένου να φτιάξει νέες αναμνήσεις και είναι σημαντικό και για τη γνωστική λειτουργία. Χωρίς το μονοξείδιο του αζώτου, οι νευρώνες δυσκολεύονται να λειτουργήσουν.

Ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Dr Constantino Iadecola, εξειδικευμένος στην άνοια και στα εγκεφαλικά, από το Πανεπιστήμιο Weill Cornell University, επεσήμανε ότι οι εγκέφαλοι των ανθρώπων με άνοια έχουν, επίσης, προβλήματα με τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, ότι αυτά δεν φαίνονται φυσιολογικά.

"Η φυσιολογική γνωστική λειτουργία απαιτεί επαρκή, καλά ρυθμιζόμενη παροχή ροής αίματος. Οι νευρώνες είναι όπως τα μικρά παιδιά, που θέλουν μόνο ένα είδος φαγητού: μόνο γλυκόζη και οξυγόνο. Χωρίς επαρκείς ποσότητες αυτών των δύο "τροφίμων", οι νευρώνες δεν λειτουργούν", είπε ο Dr Iadecola χαρακτηριστικά.

Η μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια, που έτρωγαν πολύ αλάτι, αγωνίζονταν να εντοπίσουν νέα αντικείμενα σε δοκιμές αναγνώρισης, κάτι που έδειξε ότι η μνήμη τους ήταν χειρότερη.

Ανάλογη επίδραση έχει η μεγάλη κατανάλωση αλατιού και στα κύτταρα των ανθρώπων κατά τους επιστήμονες.