Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές απεικόνισης για τη σάρωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, ενώ παρακολούθησαν πορνό.

Και ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας σε πολλές περιοχές των γυναικείων εγκεφάλων, σε σύγκριση με εκείνους των ανδρών.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Sexual Medicine, είναι εντελώς διαφορετικές οι εγκεφαλικές διεργασίες που σχετίζονται με την ανδρική και με την γυναικεία διέγερση.

"Το εύρημα ήταν απροσδόκητο. Δεν υπήρχαν περιοχές εγκεφάλου σε άντρες, με ισχυρότερες συσχετίσεις εγκεφάλου-γεννητικών οργάνων.

Ίσως η σεξουαλική διέγερση των γυναικών να επηρεάζεται περισσότερο από τα οπτικά ερεθίσματα. Τα ειδικά οπτικά χαρακτηριστικά των ερωτικών ερεθισμάτων θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ισχυρότερο ρόλο στην σεξουαλική διέγερση των γυναικών, σε σύγκριση με εκείνη των ανδρών", σχολίασαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντραλ του Καναδά. 

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε θερμικές κάμερες και σκανάρισε τους εγκεφάλους των 40 εθελοντών (20 άνδρες 18-31 ετών και 20 γυναίκες 19-30 ετών) με ειδικού τύπου μαγνητικές τομογραφίες.

Οι κάμερες θερμικής απεικόνισης τοποθετήθηκαν κοντά στα γεννητικά τους όργανα, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να παρατηρήσουν οποιαδήποτε ορατά σημάδια αυξημένης σεξουαλικής διέγερσης.

Διαπίστωσαν ότι η διέγερση των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες συνδέεται στενότερα με τις αλλαγές της εγκεφαλικής δραστηριότητας, σε πολλά τμήματα τπυ εγκεφάλου, από ό,τι στους άνδρες.