Σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας («Suicide Prevention: A Global Imperative», WHO, 2014) περισσότερες από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν ετησίως σε όλο τον κόσμο. Μια νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι είναι εφικτό να μειωθούν οι εννέα στις δέκα από αυτές. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, αν περιφραχτεί η περιοχή γύρω από μια απόκρημνη κορυφή, για παράδειγμα, εκείνη τη στιγμή αποτρέπεται μια αυτοκτονία.

Κάνοντας επισκόπηση (μετα ανάλυση) σε 18 μελέτες σχετικά με το θέμα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αποτροπή των αυτοκτονιών είναι να περιορίσουν την πρόσβαση σε «δημοφιλείς» τοποθεσίες, γνωστές και ως «στέκια» αυτοκτονιών. Γέφυρες, γκρεμοί, ψηλά κτίρια και γραμμές τρένων είναι κάποια από τα μέρη, όπου αποφασίζουν να τερματίσουν τη ζωή τους οι απανταχού απελπισμένοι. Και, δυστυχώς, συχνά τα καταφέρνουν, αφού πολλές απόπειρες είναι μοιραίες για τη ζωή τους.

«Αυτά τα μέρη έχουν κάτι το μοναδικό κι επειδή είναι εκεί σχεδόν από πάντα, επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους. Αξίζει, λοιπόν, τον κόπο να κάνουμε κάτι για αυτές τις τοποθεσίες», είπε η επικεφαλής της μελέτης Jane Pirkis, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, στην Αυστραλία.

Οι 18 μελέτες, τις οποίες «ξεσκόνισαν» οι ερευνητές, αφορούσαν σε τρεις μεθόδους παρέμβασης ώστε να αποφευχθούν απόπειρες αυτοκτονίας. Οι 13 αφορούσαν στον περιορισμό της πρόσβασης, βάζοντας φράχτες ή κατασκευάζοντας προστατευτικά έργα γύρω από το επικίνδυνο σημείο. Άλλες μελέτες εστίασαν στην αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων για αναζήτηση βοήθειας, τοποθετώντας, για παράδειγμα, ταμπέλες ή το τηλέφωνο κάποιας γραμμής παρέμβασης στο σημείο ή εγκαθιστώντας κάμερες ή εκπαιδευμένο προσωπικό σε επικίνδυνα «στέκια», ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να παρέμβει κάποιος τρίτος, σε περίπτωση που κάποιο άτομο προσπαθήσει να δώσει τέλος στη ζωή του.

«Η ουσία είναι ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις αποδεικνύονται αποτελεσματικές, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά. Η αναζήτηση βοήθειας και η παρέμβαση τρίτου σε συνδυασμό, μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των αυτοκτονιών τουλάχιστον κατά 50%» είπαν οι ερευνητές. Πάντως μακράν το πιο αποτελεσματικό μέτρο φάνηκε να είναι η απαγόρευση της πρόσβασης, με ειδικές κατασκευές, στα «στέκια αυτοκτονίας». Η στρατηγική αυτή οδήγησε σε μείωση των αυτοκτονιών κατά 90%.

Ίσως κάποιος θεωρεί ότι αυτά είναι ημίμετρα και ότι δεν πρόκειται να εμποδίσουν όποιον έχει αποφασίσει να προβεί σε απονενοημένο διάβημα. Όμως οι ειδικοί εξηγούν ότι, συχνά, οι αυτοκτονίες είναι αποτέλεσμα παρόρμησης και όχι προμελετημένης δράσης, οπότε κάθε προσπάθεια μπορεί να αποδώσει τεράστια οφέλη.