Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sex Research, έδειξε ότι η απιστία δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, ούτε εξαντλείται στην σωματική έλξη που μπορεί αίφνης να νιώσει κάποιος για κάποιον άλλον, όντας σε σχέση. 

Αμερικανοί ερευνητές ρώτησαν 495 ενήλικες μέσης ηλικίας 20 ετών, αν έχουν ποτέ απατήσει τον σύντροφό τους και αν ναι, γιατί.

"Τους τέλειωσε" η αγάπη

Μετά την ανάλυση των απαντήσεων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο βασικός λόγος, για τον οποίο οι άνθρωποι απατούν, είναι η "έλλειψη αγάπης", με το 77% των ερωτηθέντων να λέει "έπαψα να νιώθω ερωτευμένος με τον σύντροφό μου", αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τον λόγο για την αναζήτηση της παράνομης σχέσης.

Θέλουν πιο πολλούς εραστές

Ο δεύτερος πιο συνηθισμένος λόγος, που ωθεί κάποιον στην απιστία, είναι ότι θα ήθελε να έχει περισσότερους ερωτικούς συντρόφους.

Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η απιστία δεν έχει να κάνει τόσο με το "θύμα", όσο με τον ίδιο τον "θύτη" και την ακόρεστη ανάγκη του να ικανοποιεί τις ορέξεις του με πάνω από ένα άτομο.

Ελάχιστη αφοσίωση

Το 41% των νέων, που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα, δήλωσε πως ο λόγος που ξενοκοίταξε και έκανε παράλληλη σχέση ήταν επειδή δεν αισθανόταν ιδιαίτερη αφοσίωση για τον σύντροφό του.

Εξωγενείς παράγοντες

Η ατάκα "δεν φταίω, είχα μεθύσει" είναι χιλιοειπωμένη, μεν, αλλά όχι 100% αληθινή. Σίγουρα το αλκοόλ αίρει τις αντιστάσεις, αλλά δεν μεταμορφώνει τους ανθρώπους σε κάτι που δεν είναι.

Θέλουν να νιώσουν καλύτερα

Πάνω από τους μισούς (ποσοστό 57%) παραδέχτηκαν ότι ο λόγος που απίστησαν ήταν για να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους. "Ήθελα να δω αν μετράω", λένε συνήθως.

Νιώθουν θυμό

Κάποιες φορές το "κέρατο" κρύβει θυμό. Από εκδίκηση για κάτι κακό που έκανε το έτερον ήμισυ (απιστία ή άλλο), μέχρι και ξέσπασμα για μια κακή μέρα στο γραφείο. Αυτό ισχύει, βάσει των ευρημάτων, για το 43%.

Θέλουν σκέτο σεξ

Αυτό αφορά κυρίως στους άνδρες. Όπως ομολόγησε ένας στους τρεις, απάτησε το ταίρι του απλά επειδή ήθελε να κάνει σεξ με κάποιον άλλο. Οι γυναίκες τώρα, είπαν ότι το έκαναν γιατί αισθάνθηκαν παραμελημένες από τους συντρόφους τους.