Οι ειδικοί εξήγησαν ότι στις ηλικίες 21-29 ετών αρκεί η κυτταρολογική εξέταση, το τεστ Παπ δηλαδή, ενώ από τα 30 χρόνια της ηλικίας και μετά η "χρυσή συνταγή" είναι το λεγόμενο cotesting, δηλαδή ο συνδυασμός mRNA HPV τεστ και τεστ Παπ κάθε τρία έτη. 

Μόνο του το HPV τεστ έχει 18% ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, μόνο του το τεστ Παπ έχει 20% ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, κάτι που αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το cotesting, για να μην ξεφεύγουν καρκίνοι.

"Ο Ιανουάριος είναι παγκοσμίως αφιερωμένος στην ενημέρωση για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας και ιδιαίτερα στην πρόληψή του", είπε ο Ευάγγελος Παρασκευαΐδης, καθηγητής μαιευτικής - γυναικολογίας του Τμήματος Ιατρικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Μελετών Παθολογίας Τραχήλου (HeCPA Group).

"Το νέο τεστ φιλτράρει τον πληθυσμό των γυναικών και εντοπίζει αυτές που πραγματικά βρίσκονται σε κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου τραχήλου μήτρας. Παράλληλα μειώνει την ψυχολογική επιβάρυνση των γυναικών, στις οποίες ανακοινώνεται ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα παθολογικό, μεν, εύρημα (είτε στο τεστ Παπ, είτε στον έλεγχο με HPV DNA τεστ), που στην κολποσκόπηση ή και στη βιοψία δεν ανιχνεύεται σοβαρού βαθμού βλάβη".

Στα χνάρια του HPV

Το θέμα της πρόληψης του καρκίνου της μήτρας έχει ξεφύγει, πλέον, από το πλαίσιο της γενικής γυναικολογίας. Ήδη 250 γυναικολόγοι (από τις 3000 πανελλαδικά) είναι πιστοποιημένοι σε εταιρίες κολποσκόπησης.

Ο Ευριπίδης Μπιλιράκης, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου και μέλος της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Μελετών Παθολογίας Τραχήλου (HeCPA Group) επεσήμανε από την πλευρά του, ότι όλα τα τεστ έχουν υψηλή ευαισθησία, αλλά χρειάζονται παράλληλα και υψηλή ειδικότητα.

"Πόσες γυναίκες θέλουν θεραπεία; Πόσες κάνουν υποτροπή; Κάποιες γυναίκες υποβάλλονται σε θεραπείες που δεν χρειάζονται. Πριν από μια επταετία μια HPV λοίμωξη ή μια απλή δυσπλασία συνεπάγονταν απώλεια μέρους του τραχήλου. Πλέον είναι σαφές ότι η ελαφρά δυσπλασία τραχήλου δεν πρέπει να θεραπεύεται. Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία, έχουν περιοριστεί πολύ οι άσκοπες επεμβάσεις".

Οι Ελληνίδες είναι αρκετά αμελείς στις προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις τους - μόλις τρεις στις δέκα κάνουν τεστ Παπ. Ανάλογο ποσοστό κάνει και το εμβόλιο για τον ιό HPV. Το εμβόλιο οι Έλληνες γιατροί συστήνουν να γίνεται 12-15 ετών

Οι διάφορες εξετάσεις έως τώρα, που στοχεύουν στο DNA του ιού (HPV DNA test), ανίχνευαν μόνον την παρουσία του ιού και δεν μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ λανθάνουσας και ενεργούς λοίμωξης, καθώς το DNA του ιού μπορεί να υπάρχει, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτός (επισωματική ή ενσωματωμένη).

Επιπλέον, σε περίπτωση απώλειας τμήματος του DNA του ιού, εξαιτίας της ενσωμάτωσης του ιϊκού γονιδιώματος σε αυτό του ξενιστή, τα HPV DNA tests καθορίζουν λανθασμένα το δείγμα ως αρνητικό, παρά το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει επιθετική δραστηριότητα (σοβαρού βαθμού αλλοίωση ή και καρκίνος).

To νέο mRNA HPV τεστ μπορεί και εντοπίζει την ύπαρξη αντιγράφων mRNA των ογκοπρωτεινών Ε6/Ε7. Η υπερέκφραση mRNA E6/E7 HPV τύπων υψηλού κινδύνου αποτελεί ένδειξη ενεργού λοίμωξης και ογκογονικής δραστηριότητας, άρα και πιθανώς σημάδι έναρξης της καρκινογένεσης.

Τα αποτελέσματα της Ελληνικής Ακαδημαϊκής Ομάδας Μελετών στην Παθολογία Τραχήλου από την εφαρμογή του νέου τεστ τον τελευταίο χρόνο συμφωνούν απόλυτα με αυτά της διεθνούς βιβλιογραφίας.