Τα λέει όλα η επιστημονική δημοσίευση στο έντυπο Journal of Medicinal Chemistry.

Ομάδα ερευνητών από την American Chemical Society (ACS) διαπίστωσε ότι ένα συγκεκριμένο φυτικό εκχύλισμα θα μπορούσε να αποτελέσει το "κλειδί" για την καταπολέμηση της ανδρικής γονιμότητας. 

Στο στόχαστρο το λεγόμενο ouabain, που παραδοσιακά χρησιμοποιείται από αφρικανικούς κυνηγούς και πολεμιστές ως δηλητήριο για τα βέλη τους. 

Το οuabain παράγεται φυσιολογικά στο σώμα ως έναν βαθμό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Περιστασιακά συνταγογραφείται για τη θεραπεία ασθενών που έχουν πάθει έμφραγμα.

Σύμφωνα με την μελέτη, το ouabain διαταράσσει την κίνηση των ιόντων νατρίου και ασβεστίου και δεσμεύεται με μια πρωτεΐνη, που είναι κρίσιμης σημασίας για τη γονιμότητα.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το ouabain μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα στους άνδρες, αλλά οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι, αν ληφθεί μόνο του σε υψηλή δόση, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή βλάβη και συνεπώς δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμο αντισυλληπτικό από μόνο του.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αναπτύξουν μια επιτυχή και ασφαλή μέθοδο αντισύλληψης για τους άνδρες, χρησιμοποιώντας το φυτικό εκχύλισμα του ouabain, μέσω μιας σειράς δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους στο εργαστήριο.

Παρόλο που η έρευνα για τη δημιουργία αντισυλληπτικών χαπιών για άνδρες είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει ακόμη κάτι τέτοιο στο εμπόριο.