Τα δύο χαριτωμένα πιθηκάκια, που ανήκουν στο είδος του μακάκα κι έχουν πολύ μακριές ουρές, ονομάστηκαν Zhong Zhong και Hua Hua. Δημιουργήθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες (οκτώ και έξι αντίστοιχα), με την ίδια τεχνική που είχε χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία του ευρέως γνωστού κλωνοποιημένου προβάτου, της Ντόλυ.

Οι Κινέζοι επιστήμονες είπαν ότι οι πίθηκοι θα είναι χρήσιμοι στη μελέτη ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Βέβαια δεν γλίτωσαν από τα πυρά μέρους της επιστημονικής κοινότητας, η οποία εγείρει τα πολλά ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με την κλωνοποίηση και τους φόβους ότι μετά τα ζώα θα έρθει η σειρά του ανθρώπου...

Ο Qiang Sun από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών της Νευροεπιστήμης εξήγησε: "Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τη βιολογία των πρωτευόντων, που μπορούν να μελετηθούν έχοντας αυτό το πρόσθετο μοντέλο. Τα πιθηκάκια πίνουν γάλα με το μπιμπερό και αναπτύσσονται κανονικά. Τους επόμενους μήνες περιμένουμε να γεννηθούν κι άλλοι κλωνοποιημένοι μακάκες".

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η δημοσίευση στην επιθεώρηση Cell, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν DNA από εμβρυϊκά κύτταρα συνδετικού ιστού. Αφού το DNA μεταφέρθηκε σε ωάρια, ο γενετικός επαναπρογραμματισμός χρησιμοποιήθηκε για την μεταλλαγή των γονιδίων που, διαφορετικά, θα είχαν μπλοκάρει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Ο Zhong Zhong και η Hua Hua προέκυψαν μετά από 79 προσπάθειες. Δυο άλλοι πίθηκοι είχαν αρχικά κλωνοποιηθεί, αλλά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.