Η εκστρατεία ενημέρωσης γίνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής HPV Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας και του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και την ανάγκη εμβολιασμού, προκειμένου να προστατευθούν οι γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και οι άνδρες από άλλες μορφές καρκίνου, όπως, για παράδειγμα, από τον καρκίνο του πρωκτού και από τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα.

Έλληνες ειδικοί, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, επεσήμαναν ότι στη χώρα μας εμβολιάζεται περίπου το 30% των κοριτσιών και των νέων γυναικών, ενώ στα αγόρια είναι σχεδόν μηδαμινή η ζήτηση. Επιπλέον το εμβόλιο αποζημιώνεται μόνο στα κορίτσια. Μετά τα 18, ωστόσο, και μέχρι τα 26, αποζημιώνεται σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

"Μία μόνο επαφή αρκεί για να επιφέρει τη λοίμωξη", επεσήμαναν οι γυναικολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι. "Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο έχουμε 17.000 νέα περιστατικά. Σε πέντε χρόνια από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής το 80% των ανθρώπων έρχεται σε επαφή με τον ιό. Στην Ελλάδα, στα νοσοκομεία, το 50% των τεστ Παπ δείχνει παρουσία του ιού".

Ο ιός HPV ευθύνεται για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αλλά και διάφορων άλλων μορφών καρκίνων, που εμφανίζονται σε περιοχές και σε όργανα του σώματος, που σχετίζονται με την σεξουαλική δραστηριότητα. Μάλιστα ένα στα τρία περιστατικά καρκίνου εμφανίζεται σε άνδρες. Γιαυτό και η νέα, διεθνής τάση είναι να εμβολιάζονται αγόρια και νεαροί άνδρες - κάτι που ξεκίνησε το 2014 από την Αυστραλία και ακολούθησαν ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Αυστρία και άλλες χώρες, 16 συνολικά.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του αμερικανικού CDC, οι νέοι πριν από την εφηβεία χρειάζονται τον εμβολιασμό για τον HPV σήμερα, για να προστατευθούν από διάφορους καρκίνους αύριο.

Με το νέας γενιάς 9δύναμο εμβόλιο ένα κορίτσι 11 χρόνων, που εμβολιάζεται σήμερα, προστατεύεται κατά 90% από τον 3ο σε σειρά συχνότητας εμφάνισης γυναικείο καρκίνο, αυτόν του τραχήλου της μήτρας.

Όπως εξήγησαν οι Έλληνες ειδικοί, τα κορίτσια πρέπει να εμβολιάζονται σε ηλικία από 11 έως 15 ετών και οι δόσεις είναι δύο ανά εξάμηνο. Από τα 15 και μετά συστήνονται τρεις δόσεις στους 0, 2 και 6 μήνες. 

Σε όλον τον κόσμο έχουν γίνει 270 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και σε αρκετές χώρες έχουν μηδενιστεί τα περιστατικά κονδυλωμάτων. Για ένα εξαιρετικά ασφαλές εμβόλιο έκαναν λόγο οι γιατροί που μίλησαν στη συνέντευξη τύπου.

Το ζήτημα, βέβαια, που ενσκύπτει είναι τι γίνεται με τις έφηβες που, ήδη, έχουν ξεκινήσει να κάνουν το προϋπάρχον 4δύναμο εμβόλιο. Πρέπει να κάνουν και το 9δύναμο, μιας και καλύπτει περισσότερα στελέχη ή όχι; Σε αυτό το ερώτημα οι ειδικοί προς ώρας δεν έχουν ξεκάθαρη απάντηση, καθώς, όπως είπαν, δεν υπάρχει σχετική οδηγία.