Είναι εντυπωσιακό πώς η συμπεριφορά των άλλων απέναντί μας μπορεί να καθορίσει τη δική μας συμπεριφορά. Και πώς το bullying και ο ρατσισμός, που "ανθούν" τα σκληρά χρόνια της εφηβείας, κάνουν τα παιδιά να αντιδρούν απρόβλεπτα, ακολουθώντας ανθυγιεινές συνήθειες...

Τα ευρήματα προκαλούν εντύπωση, καθώς δείχνουν ότι, όσοι στις ηλικίες από 11 έως 23 ετών έπεσαν θύματα ρατσισμού με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, είτε λόγω εμφάνισης, είτε λόγω συμπεριφοράς, κατέληξαν να γίνουν καπνιστές.

Το δείγμα της μελέτης ήταν μεγάλο - μελετήθηκαν στοιχεία από 6.500 μαθητές από 51 σχολεία. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ούρσουλα Ριντ του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου, σύμφωνα με το ΑΠΕ, διαπίστωσαν ότι, όσοι είχαν γνωρίσει το "πρόσωπο" του ρατσισμού, είχαν κατά μέσο όρο 80% περισσότερες πιθανότητες να έχουν αρχίσει το κάπνισμα έως τα 16 τους, σε σχέση με όσους δεν είχαν αυτή την ατυχία στη ζωή τους. Η πιθανότητα έναρξης του καπνίσματος είναι αυξημένη και σε μεγαλύτερες ηλικίες έως τα 23.

Τα ευρήματα αναδεικνύουν τον ρόλο του ρατσισμού ως σημαντικού κοινωνικού παράγοντα επηρεασμού της υγείας, είπαν οι ερευνητές, ανάμεσα στους οποίους και ο κύριος Αλέξης Καραμάνος, του Τμήματος Επιδημιολογίας του UCL.