Η εμφάνιση και η γνώμη των άλλων γι’ αυτή είναι στην εποχή μας τουλάχιστον εξίσου σημαντική με την ποιότητα και την αξία μας.

Τα άτομα της νέας γενιάς, της γενιάς των selfie, ζουν διαθέτοντας πολύ χρόνο από τη ζωή τους στο Διαδίκτυο, επιδιώκοντας να ανέλθουν σε κάθε επίπεδο (κοινωνικό, επαγγελματικό ακόμα και προσωπικό) μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Βγάζουν χιλιάδες φωτογραφίες ετησίως, οπότε, βλέποντας τον εαυτό τους πολύ συχνά μέσα από τον φωτογραφικό φακό, εντοπίζουν ακόμη και τα ανεπαίσθητα σπασίματα του δέρματος, τις παραμικρές ατέλειες. Θέλοντας να προβάλουν την καλύτερη εικόνα τους, καταφεύγουν στο μπότοξ από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους, προκειμένου να αποκτήσουν αψεγάδιαστη επιδερμίδα.

«Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας κάτω των 30 ετών, που αναζητούν αισθητικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της εικόνας τους, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια στις δυτικές κοινωνίες.

Στην Αμερική, στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτή την τάση, καθώς η εφαρμογή θεραπειών με βοτουλινική τοξίνη σημείωσε αύξηση 28% από το 2010 και η χρήση των fillers κατά 32% μεταξύ των ηλικιών 20-29 ετών», επισημαίνει η Ναταλία Ρομποτή, δερματολόγος-αφροδισιολόγος.

Υπάρχει, όμως, πραγματική ανάγκη έναρξης σε τόσο νεαρές ηλικίες;

«Οι ρυτίδες είναι η αναπόφευκτη φυσική επίπτωση του χρόνου στο δέρμα. Κάποια στιγμή όλοι τις αποκτούν. Όμως η συχνότητα και η ένταση σύσπασης των μυών του προσώπου (που προσδίδει και την εκφραστικότητα σ’ ένα πρόσωπο), ο τύπος του δέρματος και η καθημερινή φροντίδα ενυδάτωσης και προστασίας του από περιβαλλοντικά ερεθίσματα, είναι μερικοί παράγοντες που, μαζί με τον τρόπο ζωής, προσδιορίζουν την ηλικία έναρξης του σχηματισμού τους.

Οπότε, ενδεχομένως να υπάρχει η επιθυμία και η ανάγκη σε νεαρά άτομα να προβούν σε κάποια κοσμητική παρέμβαση, ακόμη και για προληπτικούς λόγους. Στη χώρα μας, ωστόσο, οι γυναίκες που προσέρχονται στα δερματολογικά ιατρεία για να βελτιώσουν την εμφάνιση του προσώπου τους είναι κυρίως άνω των 30, με την πλειοψηφία να ζητά την εφαρμογή θεραπείας με βοτουλινική τοξίνη», μας εξηγεί η κα Ρομποτή.

Το μπότοξ είναι η εμπορική ονομασία της βοτουλινικής τοξίνης, που προέρχεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum και έχει αποδειχθεί μια πολύτιμη θεραπευτική προσέγγιση για τη πρόληψη των ρυτίδων. Και αυτό διότι, όταν εγχέεται σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις, εμποδίζει τα σήματα των νευρικών κυττάρων να φθάνουν στους μυς, με αποτέλεσμα αυτοί να παραλύουν. 

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το μπότοξ μπορεί να μειώσει σημαντικά κάποια πρώιμα και μέτρια σημάδια γήρανσης, ελαχιστοποιώντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Απαιτείται, ωστόσο, καλή ανατομική γνώση αυτών των μυϊκών ομάδων, ώστε να καθορίζεται με ακρίβεια η εφαρμογή στα σωστά σημεία της ιδανικής ποσότητας που απαιτείται για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι μια απλή διαδικασία, διάρκειας 5-10 λεπτών, απόλυτα ασφαλής, με σπάνιες και μικρής διάρκειας παρενέργειες, όπως, για παράδειγμα, ελαφρά ζάλη, και πονοκέφαλος. 

«Τα τελευταία χρόνια αρχίζουν οι γυναίκες να ενδιαφέρονται για τις ρυτίδες τους από ολοένα και μικρότερες ηλικίες. Με την αδυναμία συστολής του μυός εμποδίζεται η δημιουργία πτυχών στην επιδερμίδα και, τελικά, ρυτίδων.

Η έναρξη χορήγησης της νευροτοξίνης σε νεαρότερες ηλικίες βοηθάει στην αποφυγή της κίνησης συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων του προσώπου και συνεπώς στην εμφάνιση ρυτίδων. Αυτό θα μπορούσε να έχει μια σημαντική επίδραση στην εμφάνιση των ασθενών, όταν θα είναι 40 ή 50 ετών, χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καμία ρυτίδα στο πρόσωπό τους», καταλήγει η ειδικός.