Η  συμβολή του είναι εξαιρετικά σημαντική στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, καθώς με την βοήθεια των HPV εμβολίων, που αναπτύχθηκαν εδώ και έντεκα χρόνια κι έχουν, ήδη, χορηγηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, μια από τις πλέον ύπουλες γυναικείες μάστιγες, είναι δυνατόν να εξαλειφθεί, όπως έχει εξαλειφθεί στο παρελθόν η ευλογιά.

Ειδικά για τον γυναικείο πληθυσμό, στον οποίο και απευθύνεται (πρωτίστως), το εμβόλιο HPV είναι ανεκτίμητο, καθώς προστατεύει από τον μοναδικό ένοχο παράγοντα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο καρκίνος αυτός είναι 2ος σε συχνότητα στις γυναίκες παγκοσμίως (μετά τον καρκίνο του μαστού) και δυστυχώς πρώτος σε συχνότητα στις νέες γυναίκες, 20-44 ετών, που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και στο πιο παραγωγικό στάδιο της ζωής τους. Στην «ομπρέλα» της προστασίας των HPV εμβολίων  περιλαμβάνονται και άλλα νεοπλασματικά νοσήματα που πλήττουν και τα δύο φύλα, όπως οι καρκίνοι του πρωκτού, του πέους, του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα, καθώς και τα γενετικά κονδυλώματα. Πρόσφατες έρευνες που έρχονται από το επιστημονικό μέτωπο, φανερώνουν ότι η προστασία από την προσβολή με τον ιό HPV συμβάλλει και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της πολλαπλής σκλήρυνσης, ενός αυτοάνοσου νοσήματος που, επίσης, εκδηλώνεται σε νέες ηλικίες 20-40 ετών κι έχει αδυναμία στο γυναικείο φύλο.

Η ανακάλυψη του ρόλου του ιού HPV στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και αποτελεί επίτευγμα-σταθμό στην oγκολογία.

Ο ιός HPV έχει πολλούς διαφορετικούς τύπους, κάποιοι  εκ των οποίων είναι ογκογόνοι, ενώ άλλοι ευθύνονται για τα γενετικά κονδυλώματα. Με βάση τις εμπεριστατωμένες έρευνες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το 80% των γυναικών στον δυτικό κόσμο έχει έρθει σε επαφή με τον ιό HPV από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής μέχρι και την ηλικία των 50 ετών, καθώς ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσα από την σεξουαλική επαφή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση υποχωρεί από μόνη της, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην υγεία. Όμως κάποιες φορές η λοίμωξη παραμένει και οδηγεί σε κονδυλώματα ή με την πάροδο των ετών σε προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις των γεννητικών οργάνων, του πρωκτού ή του στοματο-φάρυγγα. 

Μόνο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα περίπου 1500 νέα περιστατικά, που συνήθως διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση, καθώς οι Ελληνίδες σε ποσοστό έως και 80% αμελούν να κάνουν ετησίως προληπτικό τσεκ-απ με τεστ ΠΑΠ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από την ασθένεια 250 - νέες στην πλειονότητά τους - γυναίκες. Η εμφάνιση αυτών των καρκίνων και οι θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν, με τον έγκαιρο εμβολιασμό με τα HPV εμβόλια, αφού δεν υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για την εκρίζωση του ένοχου ιού από τον οργανισμό.

Το νέο 9δύναμο HPV εμβόλιο προστατεύει από τους 7 πλέον ογκογόνους τύπους του ιού HPV (16,18,31,33,45,52,58) και από τους δύο τύπους (6,11) που ευθύνονται για την πλειονότητα των γενετικών κονδυλωμάτων. Σαν συνέπεια, εξασφαλίζει 90% προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και των γενετικών κονδυλωμάτων και 89% προστασία από τις προκαρκινικές αλλοιώσεις της πρωκτο-γενετικής περιοχής που σχετίζονται με τον ιό HPV.  Το νέο εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και χορηγείται δωρεάν στα κορίτσια ηλικίας 11-18 ετών.

Και μεγαλύτερες γυναίκες μπορούν να εμβολιαστούν, μέχρι την ηλικία των 45 ετών, για να μειώσουν την πιθανότητα μιας εμμένουσας λοίμωξης από τον ιό HPV, αλλά γι αυτές τις ηλικίες ο εμβολιασμός δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Στην Ελλάδα,  εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, τα εμβόλια HPV, που είναι απολύτως ασφαλή και δοκιμασμένα, έχουν ενταχθεί στην ιατρική ρουτίνα των παιδίατρων και των γυναικολόγων και  οι γονείς τα εμπιστεύονται, με συνέπεια να αυξάνεται σταθερά η εμβολιαστική κάλυψη των νεαρών ελληνίδων. 

Σε αρκετά κράτη διερευνάται ο εμβολιασμός και του ανδρικού φύλου σε αγόρια και σε νεαρούς άνδρες, για την πρόληψη των οξυτενών κονδυλωμάτων και των προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων στα γεννητικά όργανα, αλλά το εμβόλιο μέχρι στιγμής δεν αποζημιώνεται για το (λεγόμενο) «ισχυρό» φύλο.